Начин на приготвяне:

1. В хаванче счукайте обелените скилидки чесън с щипка сол и щипка черен пипер. Добавете сока на 1/2 лимон и горчицата. Разбъркайте добре.
2. Измийте и подсушете цяло пиле без вътрешности. Поставете го в дълбока тава и го посолете. Сипете 2 с.л. от пастата с горчица в пилето и хубаво я втрийте с ръка. Измийте и подсушете 1 лимон. Надупчете го с вилица и го поставете цял в пилето. Втрийте 2 с.л. от пастата от външната страна на пилето.
3. Обелете по-дребни картофи и ги оставете цели. Измийте ги, а след това ги разбъркайте с останалата смес с горчица, като добавите и 2 с.л. зехтин. Разпределете картофите около пилето и ги поръсете със сол и черен пипер. 
4. Върху пилето поставете малки бучици масло и целите стръкове мащерка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 60 минути. Оставете пилето да си почине преди да сервирате.

Продукти

  • 1 пиле
  • 1 глава чесън
  • 1 ч.л. сол
  • 0.5 лимон
  • сок
  • прясно смлян черен пипер
  • 6 с.л. горчица
  • 0.5 кг картофи
  • 2 с.л. масло
  • 3 стръка мащерка

Свързани рецепти