Начин на приготвяне:

1. За пастата за кърито нарежете на едро стъблата лимонена трева, обелете и нарежете на едро джинджифила, отстранете дръжките на лютите чушки и ги разрежете наполовина. Сложете всичко в кухненски робот, добавете обелените скилидки чесън, листата кориандър и фино настърганата кора на двата лайма. Смелете и добавете 2-3 с.л. олио, рибния и соевия сос, разрязаните на четвъртинки домати. Смелете отново до образуванета на паста.

2. Загрейте дълбок тиган и сипете 1 с.л. олио. Поставете предварително измитите и подсушени пилешки бутчета в тигана, с кожата надолу. Запечатайте месото от двете страни, до златисто. Извадете ги в чиния.

3. Излейте мазнината от тигана и сипете в него половината количество от пикантната паста (останалото количество пресипете в буркан с винтова капачка, сипете малко олио отгоре и съхранявайте в хладилник до 1 седмица). След 2 минути върнете бутчетата в съда и добавете кокосовото мляко. Захлупете с капак и гответе 10 минути.

4. Разрежете кайсиите на половинки и отстранете костилките им. Добавете ги при пилешките бутчета, така че да са покрити от течността и гответе още 10 минути. Накрая поръсете с листа кориандър и сок от 1/2 лайм.

5. Сервирайте пилето с кайсии и кокосово мляко с варен ориз или хляб наан.

Продукти

  • 3 стъбла лимонен трева
  • 50 г корен джинджифил
  • 2 червени люти чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка кориандър
  • 2 лайма
  • слънчогледово олио
  • 200 г домати
  • 1 с.л. рибен сос
  • 2 с.л. тъмен соев сос
  • 8 горни пилешки бутчета
  • 8 бр. кайсии
  • 400 мл кокосово мляко

Свързани рецепти