Начин на приготвяне:

1. Накиснете сухите гъби във вода за 15 минути. След това ги изцедете и нарежете. Нарежете на ситно чесъна. Смесете гъбите, чесъна и маслото и овкусете със сол и пипер. Натъпчете тази смес под кожата на пилето. Намажете пилето с масло от всички страни. След това го запечатайте от всички страни като поставите тавата върху котлон. Щом пилето придобие цвят го сложете във фурната за час и половина на 170 градуса.
2. В един тиган задушете гъбите с малко масло. А в друг тиган запържете ситно нарязания лук в масло. Добавете брашното, за да се получи запръжка. Излейте студените бульон, сметана и вино. Щом сосът се сгъсти, добавете задушените гъби и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.
3. Сервирайте печеното пиле, залято със сметанов сос с гъби и гарнирано с домашни пържени картофи и чаша вино.

Продукти

За соса:

  • 1 глава лук
  • 20 г масло
  • 20 г брашно
  • 500 мл пилешки бульон
  • 200 мл сметана
  • 200 г смесени гъби
  • черен пипер
  • 1 лимон
  • сок
  • 300 мл бяло вино
  • 1 скилидка чесън
  • 1 пиле
  • 60 г сушени гъби
  • 50 г масло
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти