Начин на приготвяне:

1. Овкусете пилето със сол и черен пипер отвън и отвътре.

2. Смачкайте чесъна и го сложете във вътрешността на пилето, заедно с 2 стръка естрагон и надупчен лимон. Завържете краката на пилето с кухненски канап и го оставете да престои 20 минути.

3. Загрейте много добре тенджера с дебело дъно и огнеупорни дръжки. Налейте олиото и веднага след това поставете пилето с гърдите нагоре. Оставете да се запържи за 4-5 минути.

4. Добавете половината масло, налейте половината от виното и бульона.

5. Захлупете и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час и 20 минути.

6. Нарежете лука и го запържете в останалото масло на умерен огън, докато започне да се карамелизира.

7. Прибавете брашното и го запържете. Налейте сметаната, течността от тенджерата, останалото вино и гответе, докато сосът се сгъсти. 

8. Добавете останалия естрагон, предварително наситнен. Овкусете със сол и черен пипер. 

9. Сварете картофите в подсолена вода със стръковете мащерка. След това ги отцедете. Намажете тава с маслото и изсипете картофите. Смачкайте ги с вилица. Овкусете ги с подправката „Чесън и билки“. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Изпечете картофките до златисто - за около 20 минути.

10. Нарежете пилето и го сервирайте със соса и картофите.

Съвет:
Подправката съдържа морска сол, сух чесън, девесил, розмарин, чубрица, керевиз.

Продукти

  • 1 пиле
  • 2 глави лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • 4 стръка пресен естрагон
  • 200 мл течна животинска
  • 200 мл пилешки бульон
  • 100 мл бяло вино
  • 60 г краве масло
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. брашно
  • сол и черен пипер

За гарнитурата:

  • 600 г дребни картофи
  • 60 г краве масло
  • 2 стръка прясна мащерка
  • сол на вкус
  • подправка "Чесън и билки"

Свързани рецепти