Пиле с билково песто

Пиле с билково песто

Начин на приготвяне:

1. За пестото накъсайте листата салвия, магданоз и босилек в купа. Добавете чесъна, лимоновия сок, фино настъргания пармезан. Овкусете със сол, черен пипер и захар. Добавете зехтина и пасирайте до гладкост.
2. Разрежете пилето с ножица по гръбнака - от двете му страни и го отстранете. Натиснете пилето, за да се разтвори леко и го поставете в тава. Поръсете го с едра сол и я втрийте в месото. Нарежете 1-2 лимона на резени и поставете няколко вътре в пилето, а други около него.
3. Сипете 2-3 с.л. от билковото песто и хубаво го втрийте в цялото пиле. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40-45 минути.
4. Шом извадите печеното пиле, разпръснете листа спанак около него и го намажете с още малко песто, с помощта на четка.

Продукти

  • 1 пиле
  • 1 с.л. хималайска сол
  • 2 лимона
  • 0.5 връзка спанак

За пестото:

  • 0.5 връзка салвия
  • 0.5 връзка магданоз
  • 0.5 връзка босилек
  • 1 ч.л. пресован чесън
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 50 г пармезан
  • 1.5 ч.л. хималайска сол
  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 50 мл зехтин
  • щипка захар

Свързани рецепти