Това е рецепта за яхния от пилешки бутчета със зеленчуци, бяло вино, маслини и доматен сос. Вкусно, особено с филия топъл хляб!

Продукти

  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 4 цели пилешки бутчета
  • 2 глави лук шалот
  • 75 г панчета на кубчета
  • 1 стрък селъри
  • 1 морков
  • 1 скилидка чесън
  • 150 мл бяло сухо вино
  • 600 г домати пасата
  • 40 г черни маслини (без костилки)
  • 40 г каперси
  • 1-2 стръка магданоз
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • сол и черен пипер
  • За сервиране:
  • хляб с квас, сварени пресни картофи или полента

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете половината зехтин в дълбок тиган или тенджера. Оваляйте бутчетата в обикновено или в оризово брашно и изтръскайте излишното. Запечатайте бутчетата в мазнината, на силен огън, по 3-4 минути от всяка страна, до златисто. Извадете ги в чиния.
  • 2. В същия съд сипете останалия зехтин и на умерен огън запържете нарязаните на много ситно селъри, морков и лук с щипка сол, докато омекнат – за 1-2 минути. Добавете и кубчетата панчета. Добавете нарязания на ситно чесън и разбъркайте за 20-30 секунди.
  • 3. Върнете бутчетата в тигана и добавете виното. Щом то се изпари, добавете пасираните домати и целите стръкове магданоз. Добавете маслините и предварително измитите под студена течаща вода каперси. Захлупете и гответе на слаб огън 45 минути.
  • 4. Махнете капака и усилете огъня. Гответе още 5 минути, докато сосът се сгъсти. Поднесете ястието, поръсено с пресен магданоз.

Свързани рецепти

Виж всички