Пиле пири-пири

Пиле пири-пири
Свързани предаванияМоето меню за 30 минутиГледайте Събота 24 Август, 08:10 | Събота 24 Август, 08:35

Начин на приготвяне:

1. Загрейте грил-тиган. Вземете бутчета с кожа и кокал и ги сложете върху пластмасова дъска. Направете разрези с нож от страната на месото им. Поставете ги в тигана с кожата надолу. Поръсете със сол и черен пипер. Щом кожата придобие златист цвят, обърнете бутчетата.
2. За соса пири-пири отстранете семките на различни видове люти чушки. нарежете чушките на едро и сложете 2 с.л. от тях в блендер. Добавете белените скилидки чесън, като леко ги натиснете. Добавете останалите съставки, овкусете със сол и черен пипер и смелете фино. Опитайте на вкус, ако е небоходимо, добавете още нещо. Добавете около 100 мл вода и разбийте отново.
3. Пресипете соса на дъното на дълбока правоъгълна тава. Върху соса подредете пилешките крилца, с кожата нагоре. Смесете целите клонки мащерка и розмарин и ги поръсете с малко зехтин. Разпръснете ги върху пилето и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути.
4. В загрятия грил-тиган запечете чушките, нарязани на едро. Щом извадите пилето от фурната, разпределете чушките между пилето.
5. За пюрето почистете картофите без да ги белите и ги разрежете на две. Измийте ги и ги поставете в дълбока купа. Добавете половин лимон с разрязаната част нагоре и поръсете със сол. Покрийте купата със стреч фолио и гответе в микровълнова фурна 12-13 минути.
6. Намачкайте картофите с вилица. Върху дървена дъска нарежете малко люта чушка на ситно, поръсете сол, черен пипер и зехтин. Добавете нарязания кориандър, натрошете сиренето. Изсипете картофите върху дъската и разбъркайте всичко много добре.
7. За салатата смесете руколата и кресона. Овкусете със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин.
8. Сервирайте пиле пири-пири врящо, направо от тавата с картофено пюре и салата.

Продукти

За пилето:

  • 4 горни пилешки бутчета
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта чушка
  • 6 стръка прясна мащерка
  • сол и черен пипер

За картофеното пюре:

  • 1 голям картоф
  • 2 сладки картофа
  • 0.5 лимон
  • 1 люта чушка
  • 1 връзка кориандър
  • 50 г сирене фета
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За соса пири-пири:

  • 1 глава червен лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 люти чушки
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 лимона
  • сок
  • 4 с.л. бял винен оцет
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 1 връзка босилек
  • сол и черен пипер

За салатата:

  • 100 г рукола
  • кресон
  • лимон
  • сок
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Свързани рецепти