Начин на приготвяне:

1. Накиснете зърната бакла в купа със студена вода за 1 нощ. Прецедете баклата и обелете ципата на всяко зърно. /Може да използвате маслен боб вместо бакла./
2. В загрят тиган сипете 1-2 с.л. зехтин и запържете нарязаните на ситно лук, селъри и моркови заедно с джинджифила и лютата чушка. Разбъркайте и добавете предварително леко запечените семена кимион и бялото вино. Добавете баклата и я оставете на слаб огън, в продължение на 1 час, да се вари, докато омекне.
3. Накрая добавете прясното мляко и маслото и разбъркайте. Дръпнете от огъня и пасирайте пюрето.
4. За тестото за руладината разтопете маслото в тенджерка. Нарежете листенцата розмарин на ситно. Овкусете маслото с черен пипер и розмарин, разбъркайте. Добавете брашното от теф или пшенично и бъркайте в продължение на 1-2 минути с тел. Излейте млякото и бъркайте енергично докато сместа стане гладка. Овкусете със сол. Пресипете сместа в купа.
5. В друга купа разбийте белтъците на пяна. С помощта на метална лъжица сипвайте малко по малко от сместа с брашното към белтъците и разбърквайте внимателно. Изсипете сместа в плоска тавичка, постлана с хартия и я разстелете на тънък слой. Печете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
6. За пилето Киев сложете мекото масло в купа и го поръсете с подправка бербере или пушен червен пипер. Добавете нарязаните чесън и кориандър и омесете добре маслото. Направете топчета от маслото и ги пуснете за кратко в съд с леденостудена вода.
7. Отстранете кожата на пилешкото, като запазите кокалчетата. Начукайте месото между два листа прозрачно фолио. По средата на всяко бутче сложете голяма топка масло с подправки и го завийте на пакетче така, че кокалчето да остане в горната му част. Разтопете малко от овкусеното масло за гарниране. Оваляйте двете бутчета в галета и ги изпържете в маслена баня.
8. Половината спанак задушете в малко масло и го овкусете с щипка сол. За останалия спанак запържете първо нарязания на ситно лук в масло, след това добавете нарязания спанак и овкусете със сол, черен пипер и настъргано индийско орехче. Накрая добавете малко сметана.
9. Отлепете хартията от дъното на изпеченото тесто, докато е още топло. Нанесете пюрето от бакла върху тестото и го разстелете на тънък слой. Върху него разстелете чист задушен спанак и завийте рулото внимателно. Нарежете го на парчета.
10. По средата на чинията сложете малко задушен спанак с лук и сметана. Върху него поставете пиле Киев, с кокалчето нагоре. До него подредете две парчета руладина. По края на чинията сипете тънка линия от разтопеното масло с бербере.

Продукти

За пюрето:

  • 200 г бакла
  • 50 г нарязано на ситно селъри
  • 50 г нарязани на ситно моркови
  • 50 г нарязан на ситно лук
  • 1 ч.л. прясно настърган джинджифил
  • 1 ч.л. нарязана на ситно зелена люта чушка
  • 0.5 ч.л. семена кимион
  • 30 мл бяло вино
  • 100 мл зехтин

За руладината:

  • 200 г брашно от теф
  • 60 г масло
  • 1 стрък розмарин
  • 100 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • 7 белтъка

За пиле Киев:

  • 2 пилешки бутчета с част от гърдите
  • 100 г масло
  • 2 с.л. подправка бербере
  • 1 ч.л. нарязан чесън
  • 0.5 връзка кориандър
  • 100 г галета
  • 0.5 глава лук

За задушения спанак:

  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. нарязан чесън
  • 100 мл сметана
  • 0.5 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 500 г спанак

Свързани рецепти