Начин на приготвяне:

1. За маринатата нарежете лука и джинджифила и ги сложете в блендер. Добавете листенцата мащерка и нарязаните корени кориандър. Добавете и подправките, рома, барбекю соса и захарта. Разбийте всичко до еднородна смес.

2. Подредете пилешките бутчета в тава и ги залейте с маринатата. Хубаво я втрийте в месото. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 нощ.

3. Загрейте силно скара и поставете бутчетата върху нея. От горната страна ги намажете с марината. Печете 5 минути. Обърнете бутчетата и печете още 5 минути, докато се карамелизират. След това намалете силата на скарата и поставете капака. Гответе 10-15 минути, като проверявате и обръщате месото на всеки 5 минути. Ако работите с термометър, във вътрешността температурата на пилешкото трябва да е 75 градуса. Оставете печеното пиле да почине 5 минути.

4. За ананасовата салца обелете и нарежете ананаса на кубчета от по 2 см.  В купа настържете фино обеления корен джинджифил, лютата чушка, скилидката чесън и кората от лайм. Добавете нарязания на ситно червен лук, кубчетата ананас и нарязано на резени авокадо. Добавете нарязаните листа мента и кориандър. В малка купичка смесете портокаловия сок и зехтина. Излейте сместа в купата. Овкусете със сол и черене пипер и разбъркайте добре.

5. Сервирайте печените пилешки бутчета джърк с ананасова салца.

Продукти

  • 2 кг долни пилешки бутчета, пилешки крилца или цяло пиле, разтворено като пеперуда

За маринатата:

  • 2 глави лук
  • 3 см корен джинджифил
  • 3 люти чушки халапеньо
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. смлян бахар
  • 125 мл ром
  • 2 с.л. тъмна кафява захар
  • 100 г барбекю сос
  • 1 шепа мащерка
  • 4  корена кориандър

 

За ананасовата салца:

  • 300 г ананас
  • 1 авокадо
  • 1 глава червен лук
  • малка шепа мента
  • малка шепа кориандър
  • 1 люта чушка халапенюо
  • 1 скилидка чесън
  • 3 лайма, настъргана кора
  • 1 портокал, сок
  • 50 мл зехтин
  • сол и черен пипер

 

Свързани рецепти