Пиле джърк с ананасова салца
Рецепта от: Гай Търланд

1. За маринатата нарежете лука и джинджифила и ги сложете в блендер. Добавете листенцата мащерка и нарязаните корени кориандър. Добавете и подправките, рома, барбекю соса и захарта. Разбийте всичко до еднородна смес.
2. Подредете пилешките бутчета в тава и ги залейте с маринатата. Хубаво я втрийте в месото. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 нощ.
3. Загрейте силно скара и поставете бутчетата върху нея. От горната страна ги намажете с марината. Печете 5 минути. Обърнете бутчетата и печете още 5 минути, докато се карамелизират. След това намалете силата на скарата и поставете капака. Гответе 10-15 минути, като проверявате и обръщате месото на всеки 5 минути. Ако работите с термометър, във вътрешността температурата на пилешкото трябва да е 75 градуса. Оставете печеното пиле да почине 5 минути.
4. За ананасовата салца обелете и нарежете ананаса на кубчета от по 2 см. В купа настържете фино обеления корен джинджифил, лютата чушка, скилидката чесън и кората от лайм. Добавете нарязания на ситно червен лук, кубчетата ананас и нарязано на резени авокадо. Добавете нарязаните листа мента и кориандър. В малка купичка смесете портокаловия сок и зехтина. Излейте сместа в купата. Овкусете със сол и черене пипер и разбъркайте добре.
5. Сервирайте печените пилешки бутчета джърк с ананасова салца.
Продукти
- 2 кг долни пилешки бутчета, пилешки крилца или цяло пиле, разтворено като пеперуда
- За маринатата:
- 2 глави лук
- 3 см корен джинджифил
- 3 люти чушки халапеньо
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. смлян бахар
- 125 мл ром
- 2 с.л. тъмна кафява захар
- 100 г барбекю сос
- 1 шепа мащерка
- 4 корена кориандър
- За ананасовата салца:
- 300 г ананас
- 1 авокадо
- 1 глава червен лук
- малка шепа мента
- малка шепа кориандър
- 1 люта чушка халапенюо
- 1 скилидка чесън
- 3 лайма, настъргана кора
- 1 портокал, сок
- 50 мл зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет