Пиле Брес с полента и трюфели
Рецепта от: Адам Лайо
Рецептата представя месото на кокошките от порода Брес, което се отличава с нежна структура и дивечов привкус. От пилешките гърди се оформят рула с пълнеж от трюфел. Поднасят се с гарнитура от запържени парчета качамак, аспержи и гъби, полети с трюфелов сос.
Продукти
- 5 бр. пилешки гърди от френски пилета Брес (с кожа)
- сол и прясно смлян черен пипер
- 10 г черен трюфел
- 15 бр. зелени аспержи
- 225 г гъби пачи крак
- ядливи цветя, зеленолистни зеленчуци
- За полентата:
- 190 мл прясно мляко
- 35 г безсолно масло
- 90 г царевичен грис за качамак
- 15 г черен трюфел
- За соса от трюфели:
- 60 мл пилешки бульон
- 60 г безсолно масло
- 100 мл сок от трюфели*
- 15 г черен трюфел
Начин на приготвяне:
- 1. За полентата сипете прясното мляко в дълбока тенджера заедно със 110 мл вода и маслото. Добавете щипка сол и оставете да заври. Добавете качамака на тънка струйка, при непрекъснато енергично разбъркване. Разбърквайте в продължение на 20 минути, докато сместа стане гъста, гладка и лъскава. Дръпнете от огъня и добавете нарязания на ситно трюфел. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Пресипете полентата в тавичка на слой с дебелина 1-1.5 см. Оставете да изстине. След това поставете в хладилник.
- 2. Отстранете твърдата част в долната част на аспержите и ги бланширайте във вряща подсолена вода за 90 секунди. Веднага ги прехвърлете в купа със студена вода за 10-20 секунди. Подсушете. Почистете гъбите със суха четчица.
- 3. Разрежете пилешките гърди по средата, но не докрай и ги разтворете като пеперуди. Поръсете със сол и черен пипер от двете страни. След това поставете месото с кожата надолу върху голямо парче прозрачно фолио и разпределете нарязания на ситно трюфел. С помощта на фолиото завийте на стегнато руло. Завийте краищата на фолиото като бонбон. Поставете пилешките рула в уред за су-вид готвене, в загрята до 58 градуса вода и гответе 28 минути. След като извадите рулата и те малко изстинат, ги поставете в хладилник за 30 минути.
- 4. За соса от трюфели сипете пилешкия бульон в касеролка заедно с маслото и трюфеловия сок и оставете сместа да заври. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно трюфел. Разбъркайте. В соса пуснете бланшираните аспержи и почистените гъби. Внимателно ги облейте със соса, колкото да се затоплят. Дръпнете от огъня.
- 5. Нарежете полентата на 5 еднакви правоъгълни парчета и ги разрежете по средата, под диагонал. Загрейте половината зехтин в тиган и запържете до златисто от двете страни парчетата полента.
- 6. Развийте пилешките рула и разрежете всяко по средата, под диагонал. Загрейте останалия зехтин в тиган и ги запържете до златисто.
- 7. Подредете парчета полента и пилешки гърди в чиния. Гарнирайте с нарязани на парчета аспержи и гъби. Полейте с трюфеловия сос. Украсете с листа различни видове зелена салата и ядливи цветя.
- *Сокът от трюфели се отделя при стерилизирането на трюфели и се продава в специализирани магазини и онлайн.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби