Пилаф с телешко
Рецепта от: Стоян и Лора
За таза рецепта телешкото месо се вари дълго време, след това се накъсва и се готви с ориз.
Продукти
- 300 г ориз „Басмати“
- 1 кг телешка плешка
- 3 глави лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 50 мл зехтин
- 2 стръка мащерка
- 2 бр. дафинов лист
- 1 ч.л. бахар
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 1/4 ч.л. смлян кориандър
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. В тенджера сложете 1 обелена глава лук, зърната бахар, дафиновите листа, обеления и нарязан на две морков. Добавете месото, зърната черен пипер, сол и стръковете мащерка. Налейте вода, колкото хубаво да покрие продуктите. Гответе, докато месото стане крехко – около 4 часа.
- 2. Извадете телешкото и прецедете бульона. Запазете 800 мл от него. Измийте добре ориза. Нарежете останалите 2 глави лук на полумесеци, наситнете чесъна и накъсайте телешкото месо.
- 3. Загрейте зехтина и в него запържете лука и чесъна до златисто. Добавете кимиона, кориандъра и разбъркайте. Сложете накъсаното месо и след това изсипете ориза. Разбъркайте и налейте заделения бульон от варенето на телешкото.
- 4. Похлупете и гответе 10–12 минути, докато оризът абсорбира течността и стане пръхкав.
- 5. Дръпнете от котлона, махнете капака, покрийте тенджерата с кърпа, отново сложете капака и оставете да се абсорбира останалата влага.
- Съвет:
- Може да сварите телешкото и в тенджера под налягане, за да стане по-бързо. Ще ви отнеме 20–25 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Яхния, печен боб и салата
Рецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос