За таза рецепта телешкото месо се вари дълго време, след това се накъсва и се готви с ориз.

Продукти

  • 300 г ориз „Басмати“
  • 1 кг телешка плешка
  • 3 глави лук
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин
  • 2 стръка мащерка
  • 2 бр. дафинов лист
  • 1 ч.л. бахар
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 1/4 ч.л. смлян кориандър
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. В тенджера сложете 1 обелена глава лук, зърната бахар, дафиновите листа, обеления и нарязан на две морков. Добавете месото, зърната черен пипер, сол и стръковете мащерка. Налейте вода, колкото хубаво да покрие продуктите. Гответе, докато месото стане крехко – около 4 часа.
  • 2. Извадете телешкото и прецедете бульона. Запазете 800 мл от него. Измийте добре ориза. Нарежете останалите 2 глави лук на полумесеци, наситнете чесъна и накъсайте телешкото месо.
  • 3. Загрейте зехтина и в него запържете лука и чесъна до златисто. Добавете кимиона, кориандъра и разбъркайте. Сложете накъсаното месо и след това изсипете ориза. Разбъркайте и налейте заделения бульон от варенето на телешкото.
  • 4. Похлупете и гответе 10–12 минути, докато оризът абсорбира течността и стане пръхкав.
  • 5. Дръпнете от котлона, махнете капака, покрийте тенджерата с кърпа, отново сложете капака и оставете да се абсорбира останалата влага.
  • Съвет:
  • Може да сварите телешкото и в тенджера под налягане, за да стане по-бързо. Ще ви отнеме 20–25 минути.

Свързани рецепти

Виж всички