Пилаф с плодове
1. В една купа сипете бадемите и ги залейте с вряла вода. В друга купа сипете ориза и го залейте също с вряла вода. Оставете ги за 15 минути.
2. Нарежете сушените кайсии и сливи на ивички, а сушените смокини - на кубчета. Обелете бадемите.
3. Обелете бадемите. Прецедете ориза.
4. В тиган разтопете маслото. Запържете бадемите в него, до златисто. Добавете ориза и го запържете, като разбърквате. Добавете нарязаните сушени плодове, разбъркайте.
5. Разбъркайте пюрето от чушки с 1 с.л. топла вода. Добавете го при ориза и разбъркайте за минута-две. Дръпнете от огъня и добавете сока на мандарината. Върнете отново тигана върху силен огън Сипете гореща вода, колкото да покрие ориза, около 2.5 ч.ч. Захлупете, намалете силата на огъня.
6. Измийте и подсушете добре ябълката. Нарежете я на тънки кръгчета, а след това всяко кръгче на две. По същия начин нарежете и дюлята, но всяко кръгче разрежете на четири. Смокините нарежете също на кръгчета. Поставете резените дюля и ябълка в купа и ги поръсете с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
7. Поръсете ядките шам-фъстък и стафидите върху ориза. След това подредете резените дюля, легнали, върху ориза. Върху тях подредете резените ябълка, а най-отгоре - кръгчетата смокини. Захлупете.
8. Накрая подредете стръковете копър, без стъблата, и нарязания на едро пресен лук. Добавете още 0.5 ч.ч. вода, захлупете и гответе 10 минути. Проверявайте готовността на пилафа, като бъркате до дъното на тигана с лъжица, за да видите дали има останала течност.
9. След като оризът е сварен, дръпнете от огъня и отстранете капака. Покрийте с кухненска кърпа и върху нея поставете капака. Оставете пилафа да се запарва 20 минути. След това сервирайте.

Продукти

  • 2 шепи бадеми 2 ч.ч. дългозърнест ориз гореща вода 6 сушени кайсии 3 сушени смокини шепа сушени сливи 3 с.л. масло 1 с.л. пюре от чушки 3 мандарини 2 смокини 1 червена ябълка 0.5 дюля 1 лимон сок 2 с.л. солени ядки шам-фъстък 2 с.л. стафиди 1 връзка копър 2 стръка пресен лук

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички