Пилаф с хамсия
1. Почистете рибките аншоа, като премахнете главата им и голямата им кост, като внимавате филето да остане цяло. Измийте добре рибата.
2. Залейте ориза с 3 ч.ч. гореща вода в купа и го оставете за 1 час.
3. Обелете лука и го нарежете. Листата джоджен, магданоз и стръкчета копър нарежете на едро.
4. Сипете в тенджера зехтин колкото да покрие дъното и. Прецедете ориза и го запържете до прозрачност, като разбърквате непрекъснато. Овкусете с черен пипер, сух джоджен и лют червен пипер. Добавете нарязания лук и зелени подправки. Разбъркайте, дръпнете от огъня и захлупете.
5. Намаслете дълбока тавичка и на дъното и подредете разтворените филенца аншоа, с кожата нагоре. Подредете филенца и по стените на тавичката, но с кожата надолу и така, че краищата им да са отвън. Посолете, след това изсипете запържения ориз върху рибата и го загладете. Подредете още рибки върху ориза, с кожата нагоре. Изтискайте сока на лимона върху целия пилаф и завийте краищата на филенцата навътре. Залейте пилафа с рибния бульон, като го сипвате внимателно. Печете пилафа в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути. Ако през първите 5 минути течността се поеме напълно, сипете малко вода.
6. След като пилафът поизстине, нарежете го на големи парчета. Поднесете парче пилаф с хамсия, гарнирано с пресни подправки.

Продукти

  • 2 глави лук 0.5 връзка магданоз 8 стръка пресен джоджен 8 стръка копър 50 мл зехтин 3 ч.ч. дългозърнест ориз щипка едър лют червен пипер щипка сушен джоджен сол и черен пипер 1 кг прясна аншоа 0.5 лимон сок 3 ч.ч. рибен бульон

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички