Съчетанието между овкусеното ссъс сместа от подправки рас ел ханут печено на скара пиле и задушените диви гъби, полети с дресинг с пресни подправки е наистина феномално. За гарнитура към това има печен чеснов хляб.

Продукти

  • 2 с.л. Рас ел ханут
  • 1.200 кг цяло пиле
  • 1 стрък розмарин
  • 1 стрък мащерка
  • 10 листа салвия
  • 1 лимон, кора и сок
  • 2 глави чесън
  • зехтин
  • шепа естрагон или магданоз
  • сол и черен пипер
  • За дресинга:
  • 600 мл пилешки бульон
  • 50 мл зехтин
  • 2 с.л. оцет от шери
  • шепа розмарин, мащерка и салвия
  • За гъбите:
  • 2 с.л. зехтин
  • 500 г диви гъби (пачи крак, лисички, тръбенки и др.)
  • 2 с.л. масло
  • За хляба:
  • 6 филии хляб с квас
  • зехтин

Начин на приготвяне:

  • 1. Запалете огън за скарата и изчакайте въглените да направят жарава.
  • 2. Разрежете пилето с ножица по гръбнака и го разтворете като пеперуда. Поръсете го с рас ел ханут, сол, черен пипер и зехтин и хубаво втрийте подправките в месото.
  • 3. Поставете пилето върху скарата, на индиректен огън, с кожата надолу и печете 45-60 минути. След това прехвърлете пилето в чугунен съд с капак. Разрежете главите чесън по хоризонтал, на две. Върху пилето разпръснете скилидките от 2 ½ глави върху пилето заедно със стръка мащерка и розмарин, както и листата салвия. Настържете кората на лимона и изтискайте сока му. Поръсете и листата магданоз (или естрагон), зехтина, сол и черен пипер. Поръсете и с 1 с.л. течен мед. Поставете капака на съда и върнете върху скарата за още 10-15 минути. През това време може да отваряте и да поливате пилето с отделилия се сос.
  • 4. За дресинга редуцирайте пилешкия бульон до ¼ на слаб огън. Пресипете го в буркан и добавете зехтина, оцета и нарязаните листа подправки. Затворете с капак и разтръскайте енергично.
  • 5. За гъбите загрейте чугунен тиган с 2 с.л. зехтин. Добавете почистените със суха четка гъби и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер, добавете и маслото. Гответе до готовност.
  • 6. Поръсете обилно филиите хляб със зехтин, от двете страни. С останалата половинка глава чесън намажете всяка филия. Поставете филиите върху скарата и печете от двете страни, докато се образуват резки.
  • 6. Отстранете капака на съда с пилето и върху него поръсете гъбите, а след това и дресинга. Отстрани подредете чесновия хляб.

Свързани рецепти

Виж всички