Пикантно печено пиле с диви гъби и чеснов хляб
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Съчетанието между овкусеното ссъс сместа от подправки рас ел ханут печено на скара пиле и задушените диви гъби, полети с дресинг с пресни подправки е наистина феномално. За гарнитура към това има печен чеснов хляб.
Продукти
- 2 с.л. Рас ел ханут
- 1.200 кг цяло пиле
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък мащерка
- 10 листа салвия
- 1 лимон, кора и сок
- 2 глави чесън
- зехтин
- шепа естрагон или магданоз
- сол и черен пипер
- За дресинга:
- 600 мл пилешки бульон
- 50 мл зехтин
- 2 с.л. оцет от шери
- шепа розмарин, мащерка и салвия
- За гъбите:
- 2 с.л. зехтин
- 500 г диви гъби (пачи крак, лисички, тръбенки и др.)
- 2 с.л. масло
- За хляба:
- 6 филии хляб с квас
- зехтин
Начин на приготвяне:
- 1. Запалете огън за скарата и изчакайте въглените да направят жарава.
- 2. Разрежете пилето с ножица по гръбнака и го разтворете като пеперуда. Поръсете го с рас ел ханут, сол, черен пипер и зехтин и хубаво втрийте подправките в месото.
- 3. Поставете пилето върху скарата, на индиректен огън, с кожата надолу и печете 45-60 минути. След това прехвърлете пилето в чугунен съд с капак. Разрежете главите чесън по хоризонтал, на две. Върху пилето разпръснете скилидките от 2 ½ глави върху пилето заедно със стръка мащерка и розмарин, както и листата салвия. Настържете кората на лимона и изтискайте сока му. Поръсете и листата магданоз (или естрагон), зехтина, сол и черен пипер. Поръсете и с 1 с.л. течен мед. Поставете капака на съда и върнете върху скарата за още 10-15 минути. През това време може да отваряте и да поливате пилето с отделилия се сос.
- 4. За дресинга редуцирайте пилешкия бульон до ¼ на слаб огън. Пресипете го в буркан и добавете зехтина, оцета и нарязаните листа подправки. Затворете с капак и разтръскайте енергично.
- 5. За гъбите загрейте чугунен тиган с 2 с.л. зехтин. Добавете почистените със суха четка гъби и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер, добавете и маслото. Гответе до готовност.
- 6. Поръсете обилно филиите хляб със зехтин, от двете страни. С останалата половинка глава чесън намажете всяка филия. Поставете филиите върху скарата и печете от двете страни, докато се образуват резки.
- 6. Отстранете капака на съда с пилето и върху него поръсете гъбите, а след това и дресинга. Отстрани подредете чесновия хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски