Пикантно говеждо върху канапе от зеленчуци

Пикантно говеждо върху канапе от зеленчуци

Начин на приготвяне:

1. Разрежете парчето говеждо филе на две по средата. Сложете го в тавичка и го залейте с меласа от нар, като хубаво я втривате в него. Ако не може да намерите такава, използвайте балсамов оцет вместо нея.
2. Върху дъска поръсете солта, черния пипер, кимиона и кориандъра. Смесете ги с ръка и оваляйте двете парчета месо в тях. Върнете месото в тавичката и го оставете в маринатата за 24 часа /или поне за няколко часа/ в хладилник.
3. Нарежете чушките на едри парчета. Патладжанът и тиквата обелете и нарежете на тънки резени. Сложете зеленчуците в купа и ги поръсете със зехтин , кимион, сол и черен пипер. Разбъркайте хубаво.
4. Загрейте на висока температура скара. Поставете двете парчета месо върху нея. Щом месото покафенее, намалете температура и печете още 20 минути, като го обръщате от време на време от всички страни. Може да опечете месото и във фурна. Оставете опеченото месо да си почине 10 минути, като го покриете с нещо.
5. Изпечете зеленчуците върху скарата.
6. За дресинга нарежете чесъна, като го поръсите със сол, получава се чеснова паста. Смесете в буркан всички съставки, заедно с чесъна, затворете и разтръскайте.
7. В голяма чиния разстелете кресон. Върху него подредете печените зеленчуци. Изрежете тлъстата част от месото и го нарежете на тънки филийки. Подредете парчетата месо върху зеленчуците. Поръсете с дресинг.

Продукти

За месото:

  • 1200 г говеждо филе
  • 4 с.л. меласа от нар
  • 4 ч.л. смлян кимион
  • 2 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер

За зеленчуците:

  • 4 червени чушки
  • 3 патладжана
  • 0.5 тиква
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. смлян кимион

За дресинга:

  • 100 г майонеза
  • 100 г кисело мляко
  • 2 скилидки чесън
  • щипка сол
  • 2 с.л. лимонов сок
  • щипка черен пипер

Допълнително:

  • 50 г дукка
  • 100 г кресон

Свързани рецепти