1. Почистете месото от сухожилия и го нарежете на малки парчета. Сложете го в купа и поръсете със смлени кимион и кориандър. Разбъркайте добре.

2. Загрейте 3 с.л. олио в голяма тенджера с двойно дъно и огнеупорни капак и дръжки. Запечатайте месото на порции, до покафеняване, от всимки страни. Извадете месото в тавичка.

3. Сипете 1 с.л. олио в същия съд и запържете нарязания на тънки полумесеци лук заедно с фино настъргания джинджифил, за около 10 минути, докато омекне. Сипете виното и разбъркайте добре, като оберете всичко от дъното на съда. Щом виното се изпари, след 2-3 минути, добавете доматеното пюре, пастата хариса, меда и нарязаните домати. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете фино настърганата кора на 1 лимон и сока на 1/2 лимон. Върнете месото в тенджерата ир азбъркайте. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 140 градуса (с вентилатор) за 1 час и 15 минути.

4. Извадете тенджерата от фурната и добавете предварително прецедения боб. Разбъркайте, захлупете и върнете във фурната за още 15 минути.

5. Поднесете агнешката яхния с боб топла, с лъжица заквасена сметана. За гарнитура поднесете варен ориз или арабски кускус.

Продукти

  • 4 с.л. олио
  • 2  с.л. кимион
  • 2 с.л. смлян кориандър
  • 1 кг агнешки врат
  • 2.5 см корен джинджифил
  • 2 глави лук
  • 250 мл бял винен оцет
  • 400 г нарязани домати от консерва
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. течен мед
  • 1 1/2 с.л. паста хариса
  • 1/2 лимон
  • 400 г боб канелини от консерва
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички