Начин на приготвяне:

1. Вземете цял свински бут, около 5 кг, и го сложете тава. Добавете глава лук, нарязана на едри резени и букет гарни*. Поръсете с черен пипер. Налейте вода до половината на тавата и покрийте бута с алуминиево фолио. Оформете фолиото като палатка, за да може въздуха да циркулира под него. Печете месото около 2 часа или докато месото стане розово. Извадете го от фурната и го оставете покрито 30 минути да почине.
2. За пикантната марината сложете в блендер смлените подправки, листенцата мащерка и чесъна и ги смелете. Добавете лука, нарязан на четвъртинки и цели люти чушки от различни видове - маринатата ще стане доста люта. Смелете отново. Добавете рома и оцета и отново разбъркайте.
3. След като бута е починал, свалете кожата от него. С нож направете леки диагонални разрези в месото през 1 см и в двете посоки, да се получат ромбчета.
4. Излейте пикантната марината върху бута и я разнесете с лъжица. Ако работите с ръце, сложете си гумени ръкавици заради лютостта. Сложете бута във фурната на 180 градуса да се пече 2 часа.
5. Извадете бута и нанесете сладко или мармалад /да няма големи парчета плодове/ и полейте с ром. Пъхнете във фурната отново за още 30 минути, като на всеки 5-7 минути обливате бута със соса от тавата.
6. При сервиране нарежете шунката на тънки филии.

Съвет: Може да съхранявате пикантната марината в торбички във фризера и да я използвате за печено пиле, например.

* Букет гарни (от френски, гарниран букет) представлява микс от подправки и билки, свежи или сушени, които се използват в различни рецепти. Вържете като букетче стръковте подправки или поставете същите сухи подправки в марлена торбичка.  Поставете връзката или торбичката в съда за готвене, а преди сервиране я извадете.

Продукти

  • 1 свински бут
  • 1 глава лук
  • 1 букет гарни /праз
  • целина
  • дафинов лист
  • мащерка/
  • 1 с.л. черен пипер на зърна

За пикантната марината:

  • 8 скилидки чесън
  • 2 с.л. канела
  • 3 дафинови листа
  • 2 с.л. бахар
  • 2 с.л. карамфил
  • 1 с.л. морска сол
  • 1 с.л. черен пипер
  • 2 с.л. индийско орехче
  • 2 глави червен лук
  • 8 люти чушки
  • 250 мл ром
  • 250 мл оцет

За глазурата:

  • 150 г мармалад
  • 125 мл ром

Свързани рецепти