Пикантна яхния от бейби октоподи
Рецепта от: Силвия Колока

1. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Нарежете и чесъна на ситно. Лютите чушки нарежете на тънки кръгчета.
2. Поставете глинена тава върху котлон, на умерен огън и сипете зехтина. Добавете лука и чесъна и ги запържете за 1-2 минути. Добавете лютите чушки и запържете за още минута. Добавете предварително почистените октоподи* и ги запържете за 2-3 минути, като разбърквате. Добавете виното и изчакайте то да се изпари. След това налейте вода и оставете яхнията да заври.
3. Покрийте с капак и гответе ястието на слаб огън в продължение на 1-1.5 час, докато месото на октоподите съвсем омекне. Овкусете със сол.
4. Поръсете яхнията с нарязан магданоз. На дъното на дълбока чиния поставете препечена филия хляб, а върху нея сипете от яхнията.
*За да почистите октоподите, с остър нож разрежете главата и изчистете червата, както и торбичката с мастило. Измийте под студена течаща вода, за да се отмият всички песъчинки. С пръст натиснете тялото на октопода по средата, за да отстраните израстъка /клюна/.
Продукти
- 8 с.л. зехтин екстра върджин
- 2 глави червен лук
- 1 скилидка чесън
- 2 червени люти чушки
- 1 кг бейби октоподи
- 200 мл червено вино
- 200 мл вода
- сол
- 0.5 връзка магданоз
- За сервиране:
- препечен хляб
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет