Пикантна яхния от бейби октоподи

1. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Нарежете и чесъна на ситно. Лютите чушки нарежете на тънки кръгчета.

2. Поставете глинена тава върху котлон, на умерен огън и сипете зехтина. Добавете лука и чесъна и ги запържете за 1-2 минути. Добавете лютите чушки и запържете за още минута. Добавете предварително почистените октоподи* и ги запържете за 2-3 минути, като разбърквате. Добавете виното и изчакайте то да се изпари. След това налейте вода и оставете яхнията да заври.

3. Покрийте с капак и гответе ястието на слаб огън в продължение на 1-1.5 час, докато месото на октоподите съвсем омекне. Овкусете със сол.

4. Поръсете яхнията с нарязан магданоз. На дъното на дълбока чиния поставете препечена филия хляб, а върху нея сипете от яхнията.


*За да почистите октоподите, с остър нож разрежете главата и изчистете червата, както и торбичката с мастило. Измийте под студена течаща вода, за да се отмият всички песъчинки. С пръст натиснете тялото на октопода по средата, за да отстраните израстъка /клюна/.

Продукти

  • 8 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 глави червен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 червени люти чушки
  • 1 кг бейби октоподи
  • 200 мл червено вино
  • 200 мл вода
  • сол
  • 0.5 връзка магданоз
  • За сервиране:
  • препечен хляб

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички