Пикантен пай с тиква

Пикантен пай с тиква

Начин на приготвяне:

Направете тестото с помощта на кухненски робот или миксер като смесите в следната последователност продуктите - брашно, бакпулвер, масло, крема сирене, оцет, вода и сол. Като се разбъркат хубаво продуктите, оформете тестото с ръце за кратко. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете минимум за половин час в хладилник.
За пълнежа изпечете в тава, покрита с хартия, на едро нарязаните тиква, лук и чесън. Отгоре ги поръсете с подправките. Печете зеленчуците десетина минути.
Извадете тестото от хладилника и го разточете тънко. Наложете тестото върху формата за печене /трябва да е плитка/ и с помощта на обратната страна на ножа изрежете излишното. надупчете леко с вилица тестото. Отгоре изсипете запечените зеленчуци, сложете и ядките. Залейте със смес от яйца, сметана, малко уиски и ситно нарязан див лук. Печете пая около 25 минути на 210 градуса.

Продукти

За тестото:

  • 285 г брашно
  • 170 г масло
  • 130 г крема сирене
  • 1.5 с.л. оцет
  • 3 с.л. студена вода
  • 1 щипка сол
  • 300 g amandelen
  • 1 citroen
  • 180 g poedersuiker
  • 1.5 tl bakpoeder
  • 0.5 tl kaneelpoeder
  • 1 ei
  • 1 el rozenwater

За пълнежа:

  • 500 г тиква
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 200 мл сметана
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 1 ч.л. канела
  • 75 г американски орехи
  • 1 с.л. уиски