Този дип е идеален за поднасяне със сурови зеленчуци - идеално за вегетарианци. Сушените люти чушки, чесъна, лука и доматите първо се запичат върху огън от царевични кочани, а след това старателно се счукват в хаванче.

Продукти

  • 5 цели сушени люти чушки
  • 4 скилидки чесън
  • 4 бр. червен лук шалот
  • 3 домата
  • 1 лист сушени ферментирали соеви зърна (или 2 с.л. рибен сос)
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. На отделни шишчета (ако използвате дървени, предварително ги накиснете в студена вода за 20 минути) нанижете лютите чушки, доматчетата, скилидките чесън и главичките лук.
  • 2. Изпечете шишчетата от всички страни, върху жарава. Оставете настрани шишчетата и изпечете листа от ферментирали соеви зърна, ако разполагате с такъв, за по 1 минута от всяка страна.
  • 3. Обелете лютите чушки, доматите, скилидките чесън и главите лук. Нарежете лютите чушки и ги сложете в хаванче, заедно със скилидките чесън и с лука. Счукайте всичко на паста. Добавете начупената паста от соеви зърна и я счукайте. Ако не разполагате с нея, добавете рибен сос. След това добавете обелените домати и счукайте отново.
  • 3. Овкусете дипа със сол и поднесете с нарязани сезонни зеленчуци.

Свързани рецепти

Виж всички