Пикантен доматен дип
Рецепта от: Люк Нгуен
Този дип е идеален за поднасяне със сурови зеленчуци - идеално за вегетарианци. Сушените люти чушки, чесъна, лука и доматите първо се запичат върху огън от царевични кочани, а след това старателно се счукват в хаванче.
Продукти
- 5 цели сушени люти чушки
- 4 скилидки чесън
- 4 бр. червен лук шалот
- 3 домата
- 1 лист сушени ферментирали соеви зърна (или 2 с.л. рибен сос)
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- 1. На отделни шишчета (ако използвате дървени, предварително ги накиснете в студена вода за 20 минути) нанижете лютите чушки, доматчетата, скилидките чесън и главичките лук.
- 2. Изпечете шишчетата от всички страни, върху жарава. Оставете настрани шишчетата и изпечете листа от ферментирали соеви зърна, ако разполагате с такъв, за по 1 минута от всяка страна.
- 3. Обелете лютите чушки, доматите, скилидките чесън и главите лук. Нарежете лютите чушки и ги сложете в хаванче, заедно със скилидките чесън и с лука. Счукайте всичко на паста. Добавете начупената паста от соеви зърна и я счукайте. Ако не разполагате с нея, добавете рибен сос. След това добавете обелените домати и счукайте отново.
- 3. Овкусете дипа със сол и поднесете с нарязани сезонни зеленчуци.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Нико Рейнолдс
Аржентинско чимичури
Рецепти Нико Рейнолдс
Лютият сос на баба
Рецепти Нико Рейнолдс
Джърк марината
Рецепти Стоян и Лора
Дип от картофи и каперси
Рецепти Лука Чиано
Песто Дженовезе
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов фъдж сос
Рецепти Примож Долничар
Лют сос
Рецепти Люк Нгуен
Салата от зелени домати
Рецепти Люк Нгуен
Тилапия на скара с лимонова трева
Рецепти Люк Нгуен
Бавно готвени свински джолани с анасон и касия