Начин на приготвяне:

1. В хаванче стрийте синапеното семе. Добавете къри, джинджифил, куркума и горчица на прах. Разбъркайте и добавете зехтина и малко оцет.
2. Накъсайте карфиола на дребни розички.
3. Обелете и нарежете морковите на дребни кубчета /0.5х0.5 см, техника бюрноаз/. По същия начин нарежете репичките, киселите краставички и лютата чушка.
4. Сипете останалия оцет заедно със захарта в тенджера. След като сместа заври, добавете стритите подправки. Добавете карфиола, моркова и репичките. Оставете ги да поврат 5 минути. Нарежете на ситно и леко пасирайте лука. Добавете го заедно с нарязаните кисели краставички. Оставете сместа да поври още 5 минути.
5. Разбъркайте нишестето с 1-2 с.л. студена вода, да се получи кашичка. Извадете с помощта на решетеста лъжица зеленчуците от тенджерата и ги сложете в купа. Излейте нишестето в течността и разбъркайте за 1-2 минути и я излейте върху зеленчуците.
6. Разпределете пикалилито в стерилизирани буркани. Щом пикалилито изстине, го съхранявайте в хладилник.
Използвайте пикалилито при приготвяне на ястия с месо и без месо, за обогатяване на вкуса.

Продукти

  • 300 г карфиол
  • 300 г моркови
  • 8 репички
  • 6 кисели краставички
  • 1 люта чушка
  • 100 г лук
  • 1.5 с.л. синапено семе
  • 2.5 с.л. къри на прах
  • 1 с.л. смлян джинджифил
  • 1 с.л. куркума
  • 1.5 с.л. горчица на прах
  • 1.5 с.л. зехтин
  • 750 мл бял винен оцет
  • 300 г захар
  • 40 г царевично нишесте

Свързани рецепти