Начин на приготвяне:

1. В купа пресейте брашното и добавете захарта, солта и сухата мая. Разбийте яйцата. Добавете половината разбити яйца и разбъркайте. добавете малко масло, разбъркайте енергично. Продължете да добавяте масло и яйца, като ги редувате и разбивате енергично, докато сместа стане гладка и пухкава. Накрая добавете фино настърганата кора на лимона и разбъркайте.
2. Намажете с олио гнездата на форма за мъфини. напълнете гнездата до половината с тестото. Поставете по 1-2 зърна замразено грозде във всяко гнездо и отгоре сипете още малко тесто. Оставете кексчетата на топло за 45 минути, докато удвоят обема си.
3. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 220 градуса 7 минути. След това ги извадете върху решетка и ги охладете.
4. В купа сипете виното. Продупчете дъното на всяко кексче с нож и го потопете във виното така, че хубаво да се напои.
5. Подредете кексчетата в голям стъклен буркан и ги залейте с виното. Съхранявайте пияните кексчета до две седмици в буркана.
6. Сервирайте пияно кексче със супена лъжица крем шантили /разбита заквасена сметана с малко прясно мляко, захар и ванилия/.

Продукти

  • 150 г брашно
  • 20 г захар
  • щипка сол
  • 7 г суха мая
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 175 г масло
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 чепка грозде
  • 375 мл вино Ризлинг

Свързани рецепти