Пидé с тиква и сос от кисело мляко

Пидé с тиква и сос от кисело мляко

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете водата в купа и към нея добавете маята, 150 г брашно и щипка сол. Разбъркайте леко и оставете сместа настрани за 10-15 минути, докато шупне.
2. Добавете останалото брашно в купата и постепенно омесете тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5-10 минути. Върнете топката тесто в набрашнената купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото на топло да втаса за 30-60 минути.
3. Обелете тиквата и я нарежете на малки кубчета. Сложете ги в тавичка. Поръсете с листенца розмарин, нарязаните на ситно скилидки чесън, мед и зехтин. Овкусете със сол, канела, кардамон и кимион. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.
4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете за кратко. След това го разточете с помощта на точилка в елипсовидна форма, възможно най-тънко. Настържете кашкавала. Поръсете с 2/3 от количеството, а отгоре разпределете печената тиква. Накъсайте листата спанак. Поръсете кедровите ядки и останалия кашкавал. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса, по възможност върху каменна плоча, за 5 минути. 
5. Гарнирайте готовата пица с натрошено прясно сирене по желание. Полейте с тънка струйка зехтин и няколко капки олио от трюфели.

Продукти

За тестото:

  • 250 мл хладка вода
  • 5 г суха мая
  • 5 г сол
  • 550 г брашно

За тиквата:

  • 1 кг тиква
  • 4 скилидки чесън
  • 4 стръка розмарин
  • 45 мл зехтин
  • 15 г мед
  • 5 г сол
  • 5 г канела
  • 5 г смлян кардамон
  • 5 г смлян кимион

За соса:

  • 200 г кисело мляко
  • 10 г мента
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • щипка сол

Допълнително:

  • 50 г кедрови ядки
  • 50 г спанак
  • 200 г кашкавал

Свързани рецепти