Начин на приготвяне:

1. Измийте сливите и ги разрежете на половинки, отстранете костилките им.  Сложете сливит в тенджера и ги залейте с водата. захлупете и варете докато сливите се напукат и омекнат.
2. Прецедете сливите през цедка, като ги натискате с лъжица, за да станат на пюре. Отделете 1 с.л. от пюрето и го разбъркайте с нишестето на кашичка. Добавете и меда и разбъркайте отново.
3. Останалото пюре от сливи върнете в тенджерата. Добавете сместа с нишестето и бъркайте с помощта на тел, докато сместа стане хомогенна и гъста.
4. Изсипете сместа върху силиконова подложка и я разстелете на тънък слой по цялата и повърхност с помощта на палетен нож. Изсушете пюрето в предварително загрята фурна на 80 градуса.
5. Изсушеното пюре поръсете с кокосови стърготини. Щом пестила изстине, го навийте на тънко руло. Нарежете го на малки парчета.
6. Подредете рулцата пестил изправени в чиния и ги поръсете със сусам.

Продукти

  • 1.5 кг сини сливи
  • 0.5 ч.ч. вода
  • 3 с.л. нишесте
  • 8 с.л. мед
  • кокосови стърготини
  • сусам

Свързани рецепти