Начин на приготвяне:

1. Отделете зърната на гроздето и ги сложете в тенджера. Добавете водата и захарта и оставете сместа да ври, докато образува на повърхността си големи мехури и се сгъсти.
2. Прецедете сиропа в голяма купа. С помощта на лъжица притиснете зърната грозде, за да пуснат целия си сок.
3. В друга тенджера сипете 2 ч.ч. от прецедения сироп. Сипете на струйка нишестете, като едновременно с това бъркате енергично сиропа. След това сипете и брашното при непрекъснато бъркане. С черпак добавете и останалия сироп, като разбърквате до сгъстяване на сместа.
4. Дръпнете пелтето от огъня и го сипете в стъклени чаши или купички - то трябва да е все още течно. Оставете пелтето да се охлади напълно, а след това го поставете в хладилник.
5. Поднесете пелтето, гарнирано с листенце мента.

Продукти

  • 1 кг черно грозде
  • 6 ч.ч. вода
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 2 с.л. нишесте
  • 2 с.л. фино царевично брашно
  • листа мента

Свързани рецепти