Начин на приготвяне:

1. За маринатата за месото стрийте в хаванче 1 с.л. сушен розов цвят с щипка сол. Добавете кимиона и лютия червен пипер. Разбъркайте. Добавете малко зехтин.
2. Втрийте маринатата в месото, от двете страни. Загрейте добре тиган, сипете 1 с.л. зехтин и запечатайте месото от двете страни, до златисто. Прехвърлете месото в тавичка и печете за кратко в предварително загрята фурна на 180 градуса. След това го извадете и оставете да си почине.
3. В тигана от месото сипете булгура и го запържете за кратко, като го разбърквате, за да оберете остатъците от месото. Добавете сушено френско грозде или стафиди и нарязаните орехи и разбъркайте. Залейте с 1 ч.ч. гореща вода и захлупете. варете докато булгурът поеме водата. Дръпнете от котлона и добавете нарязаните на ситно листа магданоз и мента. разбъркайте.
4. За ореховия сос сипете ореховите ядки в блендер и добавете обелената скилидка чесън, щипка розов цвят, фино настърганата кора на портокала, както и сока му. Добавете 2-3 с.л. зехтин и 1 ч.л. оцет. Смелете фино. Овкусете със сол и разбъркайте. Пресипете в купичка.
5. Сервирайте печеното телешко, нарязано на филии в голяма чиния, гарнирано с булгур. Поръсете с розов цвят и поднесете с орехов сос.

Продукти

  • 2 парчета телешко филе
  • 1 с.л. сушен розов цвят
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 1 с.л. зехтин
  • щипка сол и черен пипер

За соса:

  • шепа орехи
  • 1 скилидка чесън
  • 1 портокал
  • настъргана кора и сок
  • зехтин
  • червен винен оцет
  • щипка сол и черен пипер

За булгура:

  • 1 ч.ч. булгур
  • 0.5 ч.ч. сушено френско грозде
  • 1 с.л. орехи
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка мента

Свързани рецепти