Печено телешко с картофи, моркови и сос Грейви

Печено телешко с картофи, моркови и сос Грейви
Свързани предаванияМоето меню за 30 минутиГледайте Събота 24 Август, 08:10 | Събота 24 Август, 08:35

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре картофите без да ги белите. нарежете ги на парчета /2 см/ и ги сложете в дълбок тиган. Покрийте ги с вряща вода и добавете сол. Варете картофите 8 минути или до готовност.
2. Прецедете картофите и ги оставете да постоят няколко минути. След това ги прехвърлете в добре загрят тиган с 2-3 с.л. зехтин, като ги разпределите равномерно. Начупете главата чесън без да я белите, настържете кората на лимона на едро и добавете бучица масло. Разбъркайте и гответе до златисто, на умерена температура.
3. Почистете и измийте морковите. Изсипете ги в дълбок тиган и ги покрийте с вряща вода.  Добавете стръкчета мащерка, дафинови листа, морска сол, зехтин, захар и бучица масло. Варете морковите докато омекнат. След това ги прецедете и ги прехвърлете в купа. Поръсете ги със зехтин, малко лимонов сок и сол.
4. Подсушете парчето телешко филе със стайна температура. потопете стръковете розмарин, мащерка и салвия потопете във вряла вода за 5 секунди. След това отделете листенцата им и ги нарежете на ситно. Разпръснеге ги върху дървена дъска, поръсете морска сол и черен пипер. Поръсете филето със зехтин и го потупайте. Оваляйте го в подправките, сплескайте го и го разрежете на две парчета, по дължина. поставете парчетата в силно загрят тиган и ги поръсете с още зехтин. Обръщайте парчетата месо на всяка минута през първите 5 минути от готвенето им. Гответе до средно изпечено. Проверете готовността на месото, като отрежете малко парченце. Извадете месото в чиния и го покрийте с парче алуминиево фолио и кърпа.
5. За соса нарежете на тънки полумесеци лука, а гъбите - на тънки филийки. Сипете малко зехтин в тигана от месото и запържете лука и гъбите, до омекване. Овкусете със сол и черен пипер и добавете пълна с.л. брашно. Разбъркайте и добавете червеното вино. Оставете то напълно да се изпари и добавете бульона. Бъркайте докато се получи гладък, кадифен сос. Прехвърлете соса в сосиера.
6. За салатата разбъркайте в купа оцета със зехтина, захар и сол. Поставете измития кресон отгоре. Разбъркайте салатата непосредствено преди сервиране.
7. За пудингчетата загрейте върху котлона форма за мъфини. Разбийте брашното, млякото и яйцето в блендер. Добавете щипка сол. полейте по малко олио във всяко гнездо на формата за мъфини и разпределете сместа в гнездата. Печете пудингите в предварително загрята фурна на 220 градуса 14 минути или до готовност. Не отваряйте фурната по време на печене.
8. На дъното на голяма чиния разстелете паста от хрян, върху нея сложете горчица и разбъркайте леко, Нарежете месото на филийки с дебелина 1 см. и ги подредете върху леглото от хрян и горчица. Поръсете с клончета мащерка.

За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

За месото:

  • 8 стръка розмарин
  • салвия и мащерка
  • 700 г телешко филе
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За картофите:

  • 500 г червени картофи
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 4 стръка прясна мащерка или розмарин
  • 1 глава чесън
  • морска сол и черен пипер
  • зехтин
  • бучка масло

За морковите:

  • 500 г пресни моркови
  • 4 стръка мащерка
  • 2 дафинови листа
  • 1 с.л. пудра захар
  • бучка масло
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За сос Грейви:

  • 1 глава червен лук
  • 12 малки печурки
  • 1 с.л. брашно
  • 1 в.ч. червено вино
  • 300 мл органичен пилешки бульон
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Допълнително:

  • 4 ч.л. паста от хрян
  • 1 ч.л. английска горчица

За йоркширските пудинги:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • щипка сол
  • 1 яйце
  • олио

За салатата:

  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 1 с.л. кафява пудра захар
  • 2 с.л. зехтин
  • 100 г кресон
  • щипка сол

Свързани рецепти