Начин на приготвяне:
1. Поръсете щедро със сол и черен пипер цялото парче телешко филе. Намажете го и със зехтин. Поставете го в силно загрят тиган с малко зехтин и го запечатайте от всички страни до тъмнокафяво.
2. Прехвърлете месото в тавичка. До него поставете двете глави чесън, предварително намазани с олио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор 23 минути. Ако парчето филе е тънко и дълго, печете 20 минути. Извадете главите чесън от тавата и покрийте месото с лист алуминиево фолио. Оставете го да почине.
3. За соса смесете майонезата сметаната, горчицата и захарта и разбъркайте добре. разрежете главите чесън на две по хориознтал и изтискайте вътрешността направо в купата с останалите съставки. Разбъркайте много добре. ПРесипете в сосиера.
4. С помощта на остър нож нарежете печеното филе на тънки филии и ги подредете в голяма чиния. Украсете със стръкове магданоз. Сервирайте с крем от печен чесън.
Продукти
- 1 кг телешко филе (цяло парче)
- сол и черен пипер
- 2 с.л. зехтин
За соса:
- 2 глави чесън
- 150 мл майонеза
- 150 мл заквасена сметана
- 1/2 ч.л. захар
- 2 с.л. пълнозърнеста горчица