Начин на приготвяне:

1. Разрежете пилето през гръдната кост така, че да можете да го сплескате /във формата на пеперуда/. Поръсете го обилно със сумак и го овкусете със сол и пипер. Настържете кората на лимона и скилидките чесън и ги поръсете върху пилето. Изтискайте лимона върху него и поръсете с олио. Хубаво втрийте продуктите в пилето и го оставете да се маринова 15-20 минути.
2. Прехвърлете пилето в тава за печене. Намажете го хубаво с олио. /Може да изпечете пилето и на грил или скара./ Печете пилето до готовност, а на края го върнете във фурната на функция грил, за да се запече кожата и да се получи коричка.
3. Направете чесновия сос, тум, като сварите на пара главите чесън. След това ги обелете и ги начукайте в хаванче. Добавете лимонов сок и сол. Добавяйте по малко зехтин докато се получи консистенция на майонеза. Накрая отново добавете лимонов сок.
4. Разделете ливанските питки на два слоя и поставете единия за основа в чиния. Върху него поставете парче пиле и покрийте с другия слой питка. Гарнирайте с мариновани зеленчуци и чесновия сос.

Продукти

  • 1 голямо свободно отглеждано пиле
  • 3 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • сумак
  • сол и черен пипер
  • 4 ливански питки

За чесновия сос /тум/:

  • 1 лимон
  • 2 глави чесън

За гарниране:

  • зеленчуци от туршия
  • мариновани чорбаджийски чушки

Свързани рецепти