Нарежете лимона на четири. Откъснете листата на пресните подправки и счукайте или нарежете чесъна.
Пъхнете листа подправки във вътрешността на пилето, както и под краката му. Сложете и чесъна и лимона по същия начин. Завържете краката му с готварски конец и го намажете с олио. Накрая го овкусете със сол и пипер и го солжете да се пече на 200 градуса за около час.
За компота обелете и нарежете на парченца ябълките. Сложете ги в тенджера, поръсете ги със захарта, водата и сока от половин лимон. Захлупете съда и оставете компота да къкри на тих огън за 15 минути. Щом поизстине компота смесете го с настъргания хрян.
Оставете пилето в изгасената фурна още 15 минути и след това го сервирайте, гарнирано с сладко-лютивия компот.

Продукти

  • 1 свободно отглеждано пиле /около 1200 кг/ 1 лимон 3 скилидки чесън 3 стръка розмарин 2 стръка салвия сол и черен пиперЗа ябълковия компот:3 ябълки Йона голд или Златна пармена 2 с.л. захар 2 с.л. вода настърган хрян

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички