Начин на приготвяне:
Нарежете лимона на четири. Откъснете листата на пресните подправки и счукайте или нарежете чесъна.
Пъхнете листа подправки във вътрешността на пилето, както и под краката му. Сложете и чесъна и лимона по същия начин. Завържете краката му с готварски конец и го намажете с олио. Накрая го овкусете със сол и пипер и го солжете да се пече на 200 градуса за около час.
За компота обелете и нарежете на парченца ябълките. Сложете ги в тенджера, поръсете ги със захарта, водата и сока от половин лимон. Захлупете съда и оставете компота да къкри на тих огън за 15 минути. Щом поизстине компота смесете го с настъргания хрян.
Оставете пилето в изгасената фурна още 15 минути и след това го сервирайте, гарнирано с сладко-лютивия компот.
Пъхнете листа подправки във вътрешността на пилето, както и под краката му. Сложете и чесъна и лимона по същия начин. Завържете краката му с готварски конец и го намажете с олио. Накрая го овкусете със сол и пипер и го солжете да се пече на 200 градуса за около час.
За компота обелете и нарежете на парченца ябълките. Сложете ги в тенджера, поръсете ги със захарта, водата и сока от половин лимон. Захлупете съда и оставете компота да къкри на тих огън за 15 минути. Щом поизстине компота смесете го с настъргания хрян.
Оставете пилето в изгасената фурна още 15 минути и след това го сервирайте, гарнирано с сладко-лютивия компот.
Продукти
- 1 свободно отглеждано пиле /около 1
- 200 кг/
- 1 лимон
- 3 скилидки чесън
- 3 стръка розмарин
- 2 стръка салвия
- сол и черен пипер
За ябълковия компот:
- 3 ябълки Йона голд или Златна пармена
- 2 с.л. захар
- 2 с.л. вода
- настърган хрян