Начин на приготвяне:

1. Преди печене пилето трябва да е стояло 1 час на стайна температура. За да го разтворите като пеперуда, поставете пилето с гърдите надолу върху дъска. С помощта на остра кухненска ножица или остър нож изрежете от двете страни на трътката. Обърнете пилето и продължете да режете от двете страни на гръбнака и го отстранете целия. Използвайте го за направата на пилешки бульон. Изрежете крайчетата на крилцата. Обърнете отново пилето и го натиснете леко, за да се разтвори.

2. Върху барбекю с капак поставете поставка със скара. Загрейте барбекюто. Подсушете пилето с кухненска хартия. Поръсете го обилно със зехтин, сол и черен пипер. Поставете го с кожата надолу върху скарата и затворете капака на барбекюто. Печете 45 минути или до готовност. Температурата на изпеченото пиле е 70 градуса, ако използвате термометър. Оставете изпеченото пиле да почине 10 минути, като го запазите топло.

3. За салцата поставете в дълбока чиния целите домати и люти чушки. Поръсете ги със сол и зехтин. Поставете ги в барбекюто да се изпекат. След това ги обелете. Нарежете на ситно доматите. Добавете към тях и лютите чушки със семките, но без дръжките. Наситнете и тях. Добавете маслините без костилки, нарежете и тях. Овкусете с оцет, сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре.

4. Поставете печеното пиле в чиния. Върху него сипете доматена салца, а отгоре поръсете листа босилек и магданоз.

Продукти

  • 1 пиле
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер

 

За салцата:

  • 4 домата
  • 1 дълга червена люта чушка
  • 1 къса силно люта червена чушка (bird eye)
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. червен винен оцет
  • шепа маслини каламата
  • шепа листа босилек и магданоз

 

Свързани рецепти