Предаване: Бон АпетиГледайте в: Четвъртък, 24 юни от 00:00 | Четвъртък, 24 юни от 11:30

Начин на приготвяне:

1. За ароматното масло загрейте зехтина в касерола и поставете обелените скилидки чесън. Оставете ги на бавен огън да се карамелизират (за 10-15 минути). След това отцедете и оставете леко да се охладят.

2. В блендер сложете листенцата от мащерка, магданоз и розмарин, смелете и добавете маслото, отново смелете. Прибавете карамеления чесън и отново смелете. Овкусете със сол, риган и черен пипер.

3. Овкусете пилето със сол и черен пипер и го намажете хубаво с ароматното масло от всички страни.

4. В тава сложете измитите картофи. Обелете морковите, като оставете част от зелените им дръжки. Сложете морковите при картофите. Поръсете със сол и пипер, отгоре поставете пилето и налейте чаена чаша вода. Отстрани подредете парчета лимон.

5. Печете в загрята на 190 градуса фурна около 45 минути. След това обърнете птицата, намажете с остатъка от маслото и печете още 30-40 минути.

6. За соса в касерола загрейте маслото и сотирайте наситнени лук шалот и чесън с малко сол. Налейте виното. Когато леко се изпари, прибавете ретро горчицата, меда и налейте сметана. Овкусете със сол и пипер. Гответе няколко минути, докато леко се сгъсти, и махнете от котлона.

7. Когато ястието е готово, извадете пилето в плато, а при зеленчуците в тавата сложете бейби спанака, разбъркайте, за да омекне леко от топлината им.

8. Сервирайте пилето със зеленчуците и соса.

 

Съвет:

Ако ви остане от ароматното масло, завийте го като бонбон във фолио за свежо съхранение и го прибере във фризер. С него може да гарнирате печено месо например.

Продукти

  • 1 пиле
  • 1,5 кг пресни дребни картофи
  • 1 връзка моркови
  • 80 г бейби спанак
  • 2 лимона
  • сол и черен пипер на вкус

 

За ароматното масло:

  • 1 глава чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 2 стръка розмарин
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1 ч.л. риган
  • 180 г меко масло
  • 40–50 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

За соса:

  • 1 глава шалот
  • 1 скилидка чесън
  • 30 г краве масло
  • 2 ч.л. мед
  • 1–2 с.л. ретро горчица
  • 150 мл бяло сухо вино
  • 100 мл сметана 35%
  • сол и черен пипер на вкус

Свързани рецепти