Печено пиле с пресни картофи и горчичен сос
Рецепта от: Стоян и Лора
1. За ароматното масло загрейте зехтина в касерола и поставете обелените скилидки чесън. Оставете ги на бавен огън да се карамелизират (за 10-15 минути). След това отцедете и оставете леко да се охладят.
2. В блендер сложете листенцата от мащерка, магданоз и розмарин, смелете и добавете маслото, отново смелете. Прибавете карамеления чесън и отново смелете. Овкусете със сол, риган и черен пипер.
3. Овкусете пилето със сол и черен пипер и го намажете хубаво с ароматното масло от всички страни.
4. В тава сложете измитите картофи. Обелете морковите, като оставете част от зелените им дръжки. Сложете морковите при картофите. Поръсете със сол и пипер, отгоре поставете пилето и налейте чаена чаша вода. Отстрани подредете парчета лимон.
5. Печете в загрята на 190 градуса фурна около 45 минути. След това обърнете птицата, намажете с остатъка от маслото и печете още 30-40 минути.
6. За соса в касерола загрейте маслото и сотирайте наситнени лук шалот и чесън с малко сол. Налейте виното. Когато леко се изпари, прибавете ретро горчицата, меда и налейте сметана. Овкусете със сол и пипер. Гответе няколко минути, докато леко се сгъсти, и махнете от котлона.
7. Когато ястието е готово, извадете пилето в плато, а при зеленчуците в тавата сложете бейби спанака, разбъркайте, за да омекне леко от топлината им.
8. Сервирайте пилето със зеленчуците и соса.
Съвет:
Ако ви остане от ароматното масло, завийте го като бонбон във фолио за свежо съхранение и го прибере във фризер. С него може да гарнирате печено месо например.
Продукти
- 1 пиле
- 1,5 кг пресни дребни картофи
- 1 връзка моркови
- 80 г бейби спанак
- 2 лимона
- сол и черен пипер на вкус
- За ароматното масло:
- 1 глава чесън
- 2 стръка мащерка
- 2 стръка розмарин
- 1/4 връзка магданоз
- 1 ч.л. риган
- 180 г меко масло
- 40–50 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- За соса:
- 1 глава шалот
- 1 скилидка чесън
- 30 г краве масло
- 2 ч.л. мед
- 1–2 с.л. ретро горчица
- 150 мл бяло сухо вино
- 100 мл сметана 35%
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне