Печено пиле с овкусено масло и карамелизиран лук
Рецепта от: Мери Бери
Овкусеното масло се втрива под кожата на пилето, а около него се слага нарязан лук. След изпичането на пилето се приготвя лесен сос Грейви от отделилите се сокове, брашно, масло и бульон. Лесна, но изключително ефектна рецепта!
Продукти
- 50 г меко масло
- 1 скилидка чесън
- 1 пълна ч.л. настърган джинджифил
- 1 с.л. нарязан пресен естрагон
- 1/2 лимон, настъргана кора
- 1 свободно отглеждано пиле (1.8-2 кг)
- 2 големи глави лук
- 1-2 с.л. олио
- сол и черен пипер
- За соса:
- 45 г брашно
- 100 мл сухо бяло вино
- 500 мл пилешки бульон
- 1 с.л. желе от френско грозде
- сос "Уорчестър"
- 1 с.л. нарязан пресен естрагон
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За овкусеното масло смесете в купа мекото масло със смачканата с преса скилидка чесън и нарязания на ситно джинждифил. Добавете нарязания на ситно естрагон и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте добре.
- 2. Поставете овкусеното масло под кожата на пилето от страната на гърдите, като го набутате на възможно по-голяма площ. Поставете пилето в дълбока тава, с гърдите нагоре. Отстрани разпределете нарязания на полумесеци лук. Поръсете пилето и лука обилно с олио. Поръсете кожата на пилето със сол. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 1-1 1/2 ч. Пилето е готово, когато кожата му е придобила тъмнозлатист цвят, а при пробождане, соковете, които изтичат, са напълно прозрачни.
- 3. Извадете печеното пиле голяма чиния. Карамелизираният лук извадете в друга чиния. Поставете тавата върху котлона и сипете брашното. Разбъркайте енергично за 1-2 минути, след това добавете бялото вино и пилешкия бульон. Гответе на умерен огън, като разбърквате непрекъснато, докато сосът не се сгъсти и не стане гладък. Накрая добавете няколко капки сос "Уорчестър" и желе от френско грозде. Разбъркайте. Прецедете соса в друг съд. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно естрагон. Разбъркайте и пресипете в каничка.
- 4. Нарежете печеното пиле на порции и поднесете с карамелизиран лук и сос "Грейви".
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос