Начин на приготвяне:

1. За овкусеното масло смесете в купа мекото масло със смачканата с преса скилидка чесън и нарязания на ситно джинждифил. Добавете нарязания на ситно естрагон и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте добре.

2. Поставете овкусеното масло под кожата на пилето от страната на гърдите, като го набутате на възможно по-голяма площ. Поставете пилето в дълбока тава, с гърдите нагоре. Отстрани разпределете нарязания на полумесеци лук. Поръсете пилето и лука обилно с олио. Поръсете кожата на пилето със сол. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 1-1 1/2 ч. Пилето е готово, когато кожата му е придобила тъмнозлатист цвят, а при пробождане, соковете, които изтичат, са напълно прозрачни.

3. Извадете печеното пиле голяма чиния. Карамелизираният лук извадете в друга чиния. Поставете тавата върху котлона и сипете брашното. Разбъркайте енергично за 1-2 минути, след това добавете бялото вино и пилешкия бульон. Гответе на умерен огън, като разбърквате непрекъснато, докато сосът не се сгъсти и не стане гладък. Накрая добавете няколко капки сос "Уорчестър" и желе от френско грозде. Разбъркайте. Прецедете соса в друг съд. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно естрагон. Разбъркайте и пресипете в каничка.

4. Нарежете печеното пиле на порции и поднесете с карамелизиран лук и сос "Грейви".

Продукти

  • 50 г меко масло
  • 1 скилидка чесън
  • 1 пълна ч.л. настърган джинджифил
  • 1 с.л. нарязан пресен естрагон
  • 1/2 лимон, настъргана кора
  • 1 свободно отглеждано пиле (1.8-2 кг)
  • 2 големи глави лук
  • 1-2 с.л. олио
  • сол и черен пипер

 

За соса:

  • 45 г брашно
  • 100 мл сухо бяло вино
  • 500 мл пилешки бульон
  • 1 с.л. желе от френско грозде
  • сос "Уорчестър"
  • 1 с.л. нарязан пресен естрагон
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти