Това е рецепта за пиле, печено на барбекю с капак. Пилето първо престоява в марината, а след това се разтваря като пеперуда и се пече, като се маже с лимоново-маслен сос.

Продукти

  • 1 цяло пиле
  • шепа семена кориандър
  • 3 дафинови листа
  • 1 глава чесън
  • 2 стръка розмарин
  • морска сол
  • За соса:
  • 6 лимона, сок
  • 2 лимона, кора
  • 3 с.л. счукан черен пипер
  • 2 с.л. семена кориандър
  • шепа пресен естрагон
  • 3 с.л. ябълков оцет
  • 5 стръка мащерка
  • 1 пълна с.л. меко масло
  • 2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете вода в тенджера (колкото да покрие пилето) и добавете по 60 г морска сол на 1 литър вода. Добавете семената кориандър, дафиновите листа, обелените скилидки чесън и цели стръкове розмарин. Щом солта се разтопи, дръпнете от огъня и оставете водата напълно да изстине.
  • 2. Поставете цялото пиле в маринатата и оставете да престои в хладилник за 1 час. Прехвърлете пилето в съд с чиста студена вода за 15 минути. След това го подсушете добре с кухненска хартия.
  • 3. Отрежете връхчетата на крилцата, изрежете трътката. Обърнете пилето и направете разрез по гръбнака му. Обърнете, разтворете пилето като пеперуда и довършете изрязването на гръбнака, като го отстраните напълно. След това натиснете със сила надолу, за да счупите ядеца.
  • 4. Поставете пилето с гърдите нагоре, по средата на загрята скара. Въглените трябва да са избутани по външния ръб на барбекюто. Поставете капак и печете 1 час.
  • 4. За соса смесете в купа лимоновия сок, фино настърганата лимонова кора, меда, нарязаните на ситно естрагон и мащерка, оцета, маслото и предварително счуканите в хаванче семена кориандър и зърна черен пипер. Разбъркайте много добре.
  • 5. Обърнете пилето и го намажете с 2 с.л. от соса. Поставете капака отново и печете още 30 минути или докато вътрешната му температура достигне 75 градуса. След това прехвърлете пилето в чиния, върху лист алуминиево фолио. Намажете пилето отново със соса и го завийте добре. Оставете да почине 20 минути.
  • 6. Нарежете пилето на парчета и го сервирайте с гарнитури.

Свързани рецепти

Виж всички