Печено пиле с лимоново-маслен сос
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Това е рецепта за пиле, печено на барбекю с капак. Пилето първо престоява в марината, а след това се разтваря като пеперуда и се пече, като се маже с лимоново-маслен сос.
Продукти
- 1 цяло пиле
- шепа семена кориандър
- 3 дафинови листа
- 1 глава чесън
- 2 стръка розмарин
- морска сол
- За соса:
- 6 лимона, сок
- 2 лимона, кора
- 3 с.л. счукан черен пипер
- 2 с.л. семена кориандър
- шепа пресен естрагон
- 3 с.л. ябълков оцет
- 5 стръка мащерка
- 1 пълна с.л. меко масло
- 2 с.л. мед
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете вода в тенджера (колкото да покрие пилето) и добавете по 60 г морска сол на 1 литър вода. Добавете семената кориандър, дафиновите листа, обелените скилидки чесън и цели стръкове розмарин. Щом солта се разтопи, дръпнете от огъня и оставете водата напълно да изстине.
- 2. Поставете цялото пиле в маринатата и оставете да престои в хладилник за 1 час. Прехвърлете пилето в съд с чиста студена вода за 15 минути. След това го подсушете добре с кухненска хартия.
- 3. Отрежете връхчетата на крилцата, изрежете трътката. Обърнете пилето и направете разрез по гръбнака му. Обърнете, разтворете пилето като пеперуда и довършете изрязването на гръбнака, като го отстраните напълно. След това натиснете със сила надолу, за да счупите ядеца.
- 4. Поставете пилето с гърдите нагоре, по средата на загрята скара. Въглените трябва да са избутани по външния ръб на барбекюто. Поставете капак и печете 1 час.
- 4. За соса смесете в купа лимоновия сок, фино настърганата лимонова кора, меда, нарязаните на ситно естрагон и мащерка, оцета, маслото и предварително счуканите в хаванче семена кориандър и зърна черен пипер. Разбъркайте много добре.
- 5. Обърнете пилето и го намажете с 2 с.л. от соса. Поставете капака отново и печете още 30 минути или докато вътрешната му температура достигне 75 градуса. След това прехвърлете пилето в чиния, върху лист алуминиево фолио. Намажете пилето отново със соса и го завийте добре. Оставете да почине 20 минути.
- 6. Нарежете пилето на парчета и го сервирайте с гарнитури.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Донал Скиан
Пиле "Кунг Пао"
Рецепти Адам Лайо
Пиле Брес с полента и трюфели
Рецепти Донал Скиан
Сандвич с хрупкаво пилешко
Рецепти Нико Рейнолдс
Пилешки бутчета и карфиол с джърк марината
Рецепти Гордън Рамзи
Пилешко с оризови нудъли
Рецепти Шейн Делия
Поширано пиле с пушен ориз и сос от кисело мляко и тахан
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле тика