Начин на приготвяне:

1. Поръсете пилето със сол и черен пипер от всички страни и отвътре. Оставете за 10 минути, за да може солта да изсуши леко кожата и тя да стане хрупкава. 

2. В голяма чугунена тенджера загрейте зехтина на средно висока темпeратура и запържете пилето до златисто от всички страни. 

3. Извадете го и в същия съд сложете нарязаните на колеца праз и пащърнак, както и целината, нарязана на филийки. 

4. Посолете и гответе 5-6 минути на средно висока температура, като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат. 

5. Налейте бульона, поставете пилето върху зеленчуците и покрийте съда с капак. Печете около 1 час в предварително загрята до 190 градуса фурна с вентилатор.

6. През това време сварете лещата в голямо количество подсолена вода за около 15-20 минути. Отцедете и оставете настрана. 

7. Извадете пилето от фурната, махнете капака и добавете сварената леща и граха. Посолете. Разбъркайте и печете още 10 минути. 

8. Пригответе пестото като пасирате чесъна, спанака и босилека със зехтина и сол на вкус. Дръжте в хладилника. 

9. Сложете пилето в плато за сервиране.

10. В съда добавете спанака и разбъркайте, за да омекне от топлината на останалите продукти. Разпределете зеленчуците в платото около пилето. Сервирайте с пестото.

Съвет:
Извадете пилето от хладилника 1 час преди готвене и го дръжте на стайна температура.

Продукти

  • 1600 г цяло пиле
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 стръка праз
  • 3 корена пащърнак
  • 4 стъбла селъри
  • 500 мл пилешки бульон
  • 150 г черна леща
  • 150 г бейби спанак
  • 150 г грах
  • сол и черен пипер на вкус

За пестото:

  • 1 скилидка чесън
  • 50 г бейби спанак
  • 20 г пресен босилек
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • сол на вкус

Свързани рецепти