Печено пиле по корейски
Рецепта от: Джейми Оливър

1. Запечете сусамовите семена в сух тиган за 3-5 минути, докато придобият златист цвят и започнат да отделят аромат.
2. За маринатата в блендер сипете кимчито, корейската паста, соевия сос, оризовия оцет и 2 с.л. от запечения сусам. Пасирайте до гладкост.
3. Поставете пилето в тава според размера му и го залейте с 1/3 от маринатата. Хубаво я втрийте в месото. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 1 час и 20 минути.
4. Отделете втората 1/3 от маринататаза глазура на пилето. Към остналата 1/3 от маринатата добавете меда и пасирайте отново. Пресипете в купичка.
5. За питките изрежете правогълници от хартия за печене с размери 12х8 см. и намажете краищата им със сусамово олио. В голяма купа смесете кокосовото мляко, брашното и солта. Омесете тладко тесто. Извадете го върху набрашнен плот и го оформете на руло. Разрежете рулото на 4 еднакви парчета, а всяко парче - на 3. Оформете 12 гладки топки между дланите си. Разточете всяка топка в овална форма с размери 10х12 см. Поставете разточеното тесто върху точилка и го сгънете. Задръжте колкото тестото да приеме формата на разтворена питка и го поставете върху правоъгълниче хартия за печене. В голяма тенджера сипете 300 мл вода и щом тя заври, поставете решетка или бамбуков съд за готвене на пара. Гответе питките 8-10 минути.
6. Извадете изпеченето пиле и го обърнете. Залейте с отделенета марината и поръсете със запечен сусам. ПРехвърлете пилето в голяма чиния и го поставете в топлата фурна.
7. За салатата в голума купа настържете кората на лаймовете и изтискайте сока им. Добавете сусамово олио и червен пипер. Разбъркайте. Нарежете на тънки ивици китайското зеле и бок чоя. Настържете на едро моковите. Лютата чушка и пресния лук нарежете на тънки кръгчета. Смесете всичко в купата и разбъркайте добре.
8. Напълнете кокосовите питки с накъсано печено пиле и салата и поръсете със сос.
За повече информация посетете https://www.jamieoliver.com/
Продукти
- 200 г сусам
- 250 г кимчи
- 2 с.л. паста гочуджанг
- 2 с.л. соев сос с по-ниско съдържание на сол
- 2 с.л. оризов оцет
- 1400 г свободно отглеждано пиле
- 2 с.л. течен мед
- За питките:
- сусамово олио
- 400 г обезмаслено кокосово мляко
- 500 г брашно
- За салатата:
- 2 моркова
- 4 стръка пресен лук
- 2 червени люти чушки
- 1 бок чой
- 1/2 китайско зеле
- 2 лайма41 ч.л. сусамово олио
- 1/2 ч.л. гочугаро (корейски червен пипер)
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Марк Мориарти
Салата от печено цвекло
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Салата с печени праскови и брезаола
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли