Разтвореното като пеперуда пиле "се изпича" на тиган до хрупкавост и се поднася със златисти картофи с розмарин.

Продукти

  • 1.2 кг пиле
  • 1 с.л. масло
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. пресен розмарин
  • 1 с.л. зехтин
  • За картофите:
  • 6 средно големи картофа (700 г)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • 3 скилидки чесън
  • ¼ връзка магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Обезкостете цялото пиле с помощта на остър нож, който първо прокарате по гръбнака. Изрежете крилцата и бутчетата. Разтворете пилето като пеперуда.
  • 2. Смесете мекото масло с нарязан на ситно чесън, сол и черен пипер. Втрийте маслото в месото и кожата на пилето, като поставяте и под кожата.
  • 3. Сипете 2 с.л. зехтин в студен тиган и поставете пилето в него, с кожата надолу. Поръсете с морска сол и розмарин. Покрийте с парче хартия за печене и притиснете леко. Отгоре поставете чиния или чугунен капак.
  • 4. Поставете тигана върху котлона, като постепенно увеличавате силата на огъня. Гответе 12-15 минути. След това отстранете тежестта и хартията и обърнете пилето. Отново поставете хартията и тежестта и гответе още 15 минути – соковете от пилето трябва да са прозрачни. Ако поставите термометър в месото (без да докосвате костта), температурата трябва да е 70 градуса.
  • 5. Обелете и нарежете на едри кубчета (2 см) картофите. Поставете ги в съд с вода и оставете да заври. Гответе 3-4 минути. След това ги прецедете и оставете да изстинат.
  • 6. Сипете олиото и зехтина в голям тиган с двойно дъно и ги загрейте. Сипете картофите в него и пържете 15 минути, като ги обръщате често. Щом картофите станат хрупкави и омекнат напълно, добавете маслото. Щом маслото се разтопи, добавете нарязаните на ситно чесън и магданоз. Разбъркайте.
  • 7. Разрежете печеното пиле по средата. Сервирайте в две чинии, гарнирано със сотирани картофи.

Свързани рецепти

Виж всички