Печено пиле на тиган със сотирани картофи
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Разтвореното като пеперуда пиле "се изпича" на тиган до хрупкавост и се поднася със златисти картофи с розмарин.
Продукти
- 1.2 кг пиле
- 1 с.л. масло
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. пресен розмарин
- 1 с.л. зехтин
- За картофите:
- 6 средно големи картофа (700 г)
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- 3 скилидки чесън
- ¼ връзка магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. Обезкостете цялото пиле с помощта на остър нож, който първо прокарате по гръбнака. Изрежете крилцата и бутчетата. Разтворете пилето като пеперуда.
- 2. Смесете мекото масло с нарязан на ситно чесън, сол и черен пипер. Втрийте маслото в месото и кожата на пилето, като поставяте и под кожата.
- 3. Сипете 2 с.л. зехтин в студен тиган и поставете пилето в него, с кожата надолу. Поръсете с морска сол и розмарин. Покрийте с парче хартия за печене и притиснете леко. Отгоре поставете чиния или чугунен капак.
- 4. Поставете тигана върху котлона, като постепенно увеличавате силата на огъня. Гответе 12-15 минути. След това отстранете тежестта и хартията и обърнете пилето. Отново поставете хартията и тежестта и гответе още 15 минути – соковете от пилето трябва да са прозрачни. Ако поставите термометър в месото (без да докосвате костта), температурата трябва да е 70 градуса.
- 5. Обелете и нарежете на едри кубчета (2 см) картофите. Поставете ги в съд с вода и оставете да заври. Гответе 3-4 минути. След това ги прецедете и оставете да изстинат.
- 6. Сипете олиото и зехтина в голям тиган с двойно дъно и ги загрейте. Сипете картофите в него и пържете 15 минути, като ги обръщате често. Щом картофите станат хрупкави и омекнат напълно, добавете маслото. Щом маслото се разтопи, добавете нарязаните на ситно чесън и магданоз. Разбъркайте.
- 7. Разрежете печеното пиле по средата. Сервирайте в две чинии, гарнирано със сотирани картофи.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Примож Долничар
Пилешки рула с прошуто и сирене
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд