Подготовка

1. Обелете картофите и ги нарежете на кръгли филийки с дебелина 1 см. 2. Сложете картофите в тава и ги поръсете с лимоновия сок, червения пипер, счукания чесън, сол, черен пипер и зехтин. Оставете ги да почиват. 3. Намажете пилето със зехтин. Осолете го отвън и отвътре. След това го намажете със счукания чесън и го поръсете с червения пипер. Хубаво разнесете с ръце подправките по пилето. Сложете стръковете зелени подправки вътре в пилето. Облейте го с малко лимонов сок. 4. Поставете пилето върху картофите и ги сложете да се изпекат за около 45 минути на 180 градуса. 5.

Продукти

За пилето:

  • 1 пиле
  • 1 стрък розмарин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер
  • 2 стръка мащерка
  • 1 стрък майоран

За картофите:

  • 500 г картофи
  • 2 лимона
  • 1 скилидка чесън
  • червен пипер
  • сол и черен пипер

За салцата:

  • 1 кг домати
  • 25 г счукан чесън
  • 50 г босилек
  • 100 г нарязан лук
  • 1 люта чушка

За гарнитура:

  • карамелизирани плодове

Свързани рецепти