Печено говеждо с бирено-медена глазура и зелен сос
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Меню за барбекю вечер със специални приятели - печени рибай стекове с бирено-медена глазура, печени пресни картофи и печен лук. Всичко полято обилно с пикантен сос от пресни подправки.
Продукти
- 1.700 кг говежди рибай стек
- 500 г пресни картофи
- бучка масло
- 6 глави лук
- зехтин
- сол и черен пипер
- За сухата марината:
- 1 с.л. зърна черен пипер
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. сушен риган
- 1 с.л. сол Малдон
- За глазурата:
- 330 мл ейл
- 100 г мед
- 2 с.л. горчица
- 50 г кафява захар
- 2 с.л. бял винен оцет
- За зеления сос:
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка кориандър
- шепа листа мента
- 2 скилидки чесън
- 2 зелени люти чушки
- 100 мл зехтин
- 2 с.л. оцет от шери
Начин на приготвяне:
- 1. Запалете огън за скарата и изчакайте да се образува жарава.
- 2. Почистете, измийте и подсушете картофите. Поставете ги върху голям лист алуминиево фолио. Поръсете ги със сол и черен пипер и разпръснете парченца масло върху тях. Завийте добре в пакет. Поставете пакета в жаравата и печете до пълното омекване на картофите.
- 3. В хаванче счукайте зърната пипер и добавете останалите подправки. Разбъркайте и счукайте още.
- 4. Втрийте добре сухата марината в стековете. Оставете ги да стоят 20 минути настрани.
- 5. Разрежете главите лук на половинки, без да ги белите. Подредете ги в тиган, с разрязаната страна надолу. Печете върху скарата 10 минути, докато се карамелизират леко.
- 6. Поставете стековете върху скарата и печете по 25 минути от всяка страна, включително и по ръба.
- 7. За глазурата сипете всички съставки в касеролка и ги загрейте на силен огън, като разбърквате. Щом захарта се разтопи, дръпнете от огъня. С помощта на четка (или връзка от пресни подправки) мажете месото от всяка страна, като го обръщате през 3-4 минути. Проверете готовността на месото с термометър – вътрешната му температура трябва да е 58-60 градуса. След това оставете месото да почине 15 минути.
- 8. В останалата глазура поставете главите лук с разрязаната част.
- 9. За зеления сос нарежете на едро магданоза, кориандъра, листата мента, скилидките чесън и лютите чушки и ги сложете в блендер. Смелете. Добавете зехтина и оцета и овкусете със сол. Разбийте отново. Пресипете в купичка.
- 10. Сервирайте печеното говеждо, нарязано на филии с печени пресни картофи и печен лук, и със зелен сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами