Меню за барбекю вечер със специални приятели - печени рибай стекове с бирено-медена глазура, печени пресни картофи и печен лук. Всичко полято обилно с пикантен сос от пресни подправки.

Продукти

  • 1.700 кг говежди рибай стек
  • 500 г пресни картофи
  • бучка масло
  • 6 глави лук
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • За сухата марината:
  • 1 с.л. зърна черен пипер
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. сушен риган
  • 1 с.л. сол Малдон
  • За глазурата:
  • 330 мл ейл
  • 100 г мед
  • 2 с.л. горчица
  • 50 г кафява захар
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • За зеления сос:
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка кориандър
  • шепа листа мента
  • 2 скилидки чесън
  • 2 зелени люти чушки
  • 100 мл зехтин
  • 2 с.л. оцет от шери

Начин на приготвяне:

  • 1. Запалете огън за скарата и изчакайте да се образува жарава.
  • 2. Почистете, измийте и подсушете картофите. Поставете ги върху голям лист алуминиево фолио. Поръсете ги със сол и черен пипер и разпръснете парченца масло върху тях. Завийте добре в пакет. Поставете пакета в жаравата и печете до пълното омекване на картофите.
  • 3. В хаванче счукайте зърната пипер и добавете останалите подправки. Разбъркайте и счукайте още.
  • 4. Втрийте добре сухата марината в стековете. Оставете ги да стоят 20 минути настрани.
  • 5. Разрежете главите лук на половинки, без да ги белите. Подредете ги в тиган, с разрязаната страна надолу. Печете върху скарата 10 минути, докато се карамелизират леко.
  • 6. Поставете стековете върху скарата и печете по 25 минути от всяка страна, включително и по ръба.
  • 7. За глазурата сипете всички съставки в касеролка и ги загрейте на силен огън, като разбърквате. Щом захарта се разтопи, дръпнете от огъня. С помощта на четка (или връзка от пресни подправки) мажете месото от всяка страна, като го обръщате през 3-4 минути. Проверете готовността на месото с термометър – вътрешната му температура трябва да е 58-60 градуса. След това оставете месото да почине 15 минути.
  • 8. В останалата глазура поставете главите лук с разрязаната част.
  • 9. За зеления сос нарежете на едро магданоза, кориандъра, листата мента, скилидките чесън и лютите чушки и ги сложете в блендер. Смелете. Добавете зехтина и оцета и овкусете със сол. Разбийте отново. Пресипете в купичка.
  • 10. Сервирайте печеното говеждо, нарязано на филии с печени пресни картофи и печен лук, и със зелен сос.

Свързани рецепти

Виж всички