Печенофиле от сьомга, поднесено студено с гарнитура от варени аспержи, пъдпъдъчи яйца и билков сос със сметана.

Продукти

  • 10 х125 г филе от сьомга (с кожа)
  • сол и черен пипер
  • 20 бр тънки аспержи
  • 5 пъдпъчи яйца
  • За соса:
  • 1 с.л. нарязан копър
  • 1 с.л. нарян див лук
  • 1 с.л. нарязана мента
  • 1 с.л. нарязан магданоз
  • 100 г заквасена сметана
  • 100 г пълномаслено кисело мляко
  • 100 мл лека майонеза
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 лимон, сок

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте фурната на 180 градуса (160 с вентилатор). Намажете с масло дъното на тавичка и поръсете със сол и черен пипер. Подредете парчетата филе от сьомга, с кожата надолу. Поръсете рибата със сол и черен пипер. Покрийте тавата с лист алуминиеово фолио и печете 15 минути. След като извадите рибата, тя трябва да е с бледорозов цвят и да няма течност в тавата. След като изстине, поставете в хладилник да се охлади.
  • 2. Завържете аспержите с готварски конец и ги бланширайте в съд с вряща подсолена вода за 3 минути. Прехвърлете веднага в купа със студена вода и лед. Извадете ги след 30 секунди.
  • 3. Сварете пъдпъдъчите яйца в съд с вряща вода за 2 минути. Прехвърлете ги в купата с леденостудена вода. Извадете ги след 30 секунди и ги обелете.
  • 4. В блендер сложете нарязаните пресни подправки и останалите съставки за соса. Разбийте добре.
  • 5. Обелете кожата на всяко парче филе от сьомга. Подредете рибата в голяма чиния. Сипете по 1 с.л. от билковия сос върху всяко парче. Подредете по 2 аспержи, като ги кръстосате и по половин пъдпъдъче яйце.

Свързани рецепти

Виж всички