Начин на приготвяне:

1. Вземете цяло филе сьомга /едната страна/ с кожа /предварително почистена от люспите/ и го поставете в голяма дълбока тава, с кожата надолу. Поръсете го с морска сол и черен пипер. Поставете 2 стръка розмарин върху филето. Полейте с 2 с.л. зехтин /може да използвате олио от бурканче със сушени домати/ и хубаво, но внимателно го втрийте в месото на рибата, от двете страни. Обърнете рибата с кожата нагоре и я печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
2. Почистете пресните картофи и ги сварете. Прецедете ги и ако са по-едри, ги разрежете на две. За дресинга разбъркайте в голяма купа киселото мляко с 1 с.л. оцет, щипка сол и щипка черен пипер. Нарежете копъра на ситно заедно с дръжките, отделете малко цели листа. Разбъркайте добре дресинга и добавете картофите. Разбъркайте хубаво. Пресипете картофената салата в чиния и поръсете със свеж копър и натрошено сирене.
3. За дресинга за зелената салата разбъркайте много добре горчицата с еднакви количества оцет и зехтин. Подредете целите листа зелана салата в чиния и ги поръсете с дресинг.
4. С помощта на нож повдигнете кожата на рибата и я отлепете от нея. Поръсете я с малко сол, черен пипер и лют червен пипер. Поставете я върху решетката във фурната, с мазната страна нагоре. Печете я до златисто, след като я извадите, я оставете да се втвърди за няколко минути.
5. Прехвърлете рибата в чиния, като леко я начупите. Поръсете с пресен копър. поставете и хрупкавата кожа. Отстрани наредете резени лимон. Поднесете с картофена и зелена салати.

За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

  • 1.5 кг филе от сьомга
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 6 стръка розмарин
  • 1.2 кг пресни картофи
  • 6 с.л. кисело мляко
  • 0.5 връзка копър
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 40 г сирене фета
  • 2 зелени салати
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • зехтин
  • червен винен оцет

Свързани рецепти