Начин на приготвяне:

1. Отцедете филенцата аншоа от олиото и ги поставете в блендер или чопър. Добавете листенцата розмарин, обелените скилидки чесън и оцета. Пасирайте сместа. Пресипете в купичка.

2. Поръсете цялото парче агнешка плешка със сол, както и врата. Запечатайте поотделно двата вида месо в голяма загрята тенджера (с огнеупорни дръжки и капак) с 1 с.л. зехтин, до тъмнозлатисто, от всички страни. Извадете месото и пресипете мазнината в купичка. Двете парчета месо намажете с пастата с аншоа и хубаво я втрийте в него.

3. Върнете тенджерата върху котлона и деглазирайте с виното. Щом то изври, добавете бульона и го оставете да заври. Върнете месото в тенджерата. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса  за 2 1/2 - 3 часа.

4. Обелете картофите и ги измийте. Разрежете ги на две по дължина. Подредете ги в тавичка с отрязаната страна надолу и ги полейте със смес от отделената мазнина от агнешкото и зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса за 30 минути. След изпичане поръсете картофите с морска сол.

5. Разкъсайте месото на конци и го прехвърлете в голяма чиния. Полейте обилно със соса от печенето. Около него подредете хрупкавите печени картофи.

Продукти

  • 3 скилидки чесън
  • 4 стръка розмарин
  • 4 мариновани филенца аншоа
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 1 парче агнешки врат
  • 1 парче агнешка плешка, без кост
  • 1 ч.ч. бяло сухо вино
  • 3 ч.ч. агнешки или пилешки бульон
  • 6 големи картофа
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин

Свързани рецепти