Печени зеленчуци

Печени зеленчуци

Начин на приготвяне:

1. Обелете и измийте всички зеленчуци. Морковите използвайте цели, ако са по-малки, ако са по-големи, разрежете ги на две - напречно и по дължина. Сложете всички зеленчуци освен червеното цвекло в тенджера със студена подсолена вода и ги варете 6-7 минути. Червеното цвекло сложете в друга тенджера със студена подсолена вода и го варете 20-25 минути. Прецедете зеленчуците.
2. Сложете морковите в купа и ги овкусете със сол, черен пипер, листа розмарин и сока от мандарините. Добавете зехтин и разбъркайте всичко добре, с ръце. Сипете морковите в единия край на голяма тава.
3. Разрежете главите фенел на четвъртинки. Сложете ги в купа и ги овкусете със сол, черен пипер, листа мащерка и лимонов сок. Добавете зехтин и разбъркайте всичко добре, с ръце. Прехвърлете фенела в тавата, до морковите.
4. Сложете корените пащърнак в купа и ги овкусете със сол и черен пипер, нарязани на ситно листа салвия и бял винен оцет. Добавете зехтин и разбъркайте всичко добре, с ръце. Прехвърлете пащърнака в тавата, на купчинка, до другите зеленчуци.
5. Цвеклото нарежете на парчета, сложете ги в купа и ги овкусете със сол, черен пипер, риган или майоран и балсамов оцет. Добавете зехтин и разбъркайте всичко добре, с ръце. Прехвърлете цвеклото в тавата.
6. ряпата овкусете със сол, черен пипер, дафинов лист и оцет. Добавете зехтин и разбъркайте добре. Прехвърлете и ряпата в тавата.
7. Покрийте тавата със зеленчуци с алуминиево фолио и я дръжте в хладилника, докато решите да ги печете. Печете зеленчуците в предварително загрята фурна на  190 градуса 50-60 минути, като отстраните фориото. Пет минути преди края на печенето поръсете меда върху пащърнака.
8. Поднесете печените зеленчуци към печена пуйка, пиле или свинско.

Продукти

  • сол и черен пипер
  • зехтин

За морковите:

  • 500 г моркови
  • 1 мандарина
  • сок
  • 3 стръка пресен розмарин

За фенела:

  • 2 глави фенел
  • 2 стръка мащерка
  • 0.5 лимон
  • сок

За цвеклото:

  • 350 г червено цвекло
  • балсамов оцет
  • 3 стръка пресни риган или майоран

За ряпата:

  • 350 г бейби ряпа
  • червен винен оцет
  • 5 дафинови листа

За пащърнака:

  • 400 г пащърнак
  • 5 бял винен оцет
  • листа салвия
  • 1 ч.л. мед

Свързани рецепти