Едно просто ястие в скандинавски стил. Свинските гърди се изпичат във фурна, след което се поливат с бял сос с магданоз. Сервират се със цели сварени картофи.

Продукти

  • 1 кг картофи сорт Агата
  • 2 ч.л. сол
  • 800 г свински гърди без кост
  • 1 с.л. зехтин
  • сол
  • За соса:
  • 50 г масло
  • 35 г брашно
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. листа магданоз
  • прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Поръсете свинските гърди със сол и зехтин и добре ги втрийте в месото. Подредете гърдите в тава с решетка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 минути. По средата на печенето обърнете гърдите. След като ги извадите от фурната, ги оставете да починат 5 минути.
  • 2. Измийте добре картофите и ги поставете в тенджера със студена вода. Добавете 2 ч.л. сол и сварете картофите за 13-15 минути, до омекване. Прецедете ги и ги оставете в захлупена тенджера.
  • 3. За соса разтопете маслото в касерола и добавете брашното. Бъркайте енергично в продължение на 1 минута. Добавете студеното прясно мляко малко по малко, при непрекъснато разбъркване. Бъркайте, докато получите желаната гъстота на соса. Добавете магданоза и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 4. Подредете печените свински гърди в голяма чиния и ги полейте с магданозения сос. Сервирайте с гарнитура от варени картофи.

Свързани рецепти

Виж всички