Свързани предаванияНина Бабич: Моята френска пекарнаГледайте Вторник 22 Октомври, 13:00 | Вторник 22 Октомври, 13:30

Начин на приготвяне:

1. Първо смелете захарта с мащерката и розмарина в чопъра за около 30 секунди. 


2. Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете прасковите на две. Разтопете маслото в тиган с дебело дъно на умерен огън. Поръсете с ароматизираната захар. Наредете прасковите в тигана с разрязаната страна надолу. Оставете ги така за около 4-5 минути, докато не се карамелизират леко. Поръсете с още малко захар. Прасковите ще пуснат малко сок, който ще се сгъсти, щом ги прехвърлите във фурната. 

3. Обърнете прасковите на другата страна, поръсете със захар и сол, мащерка и сложете във фурната. Оставете да се пекат, докато омекнат хубаво около 10 минути. Времето за печене зависи и от размера на прасковите и това колко са зрели. 

4. За карамеления сос карамелизирайте захарта. Когато се получи хубав меден цвят, добавете първо маслото и разбъркайте, докато се разтопи, а после на няколко пъти полека добавете сметаната. Ще се освободи голямо количество пара, затова внимавайте. През цялото време, докато добавяте маслото и сметаната, бъркайте, за да не се разпадне сместа. 

5. Дръпнете от огъня и завършете карамеления сос като добавите ванилия и едра сол на вкус. Сервирайте прасковите в чиния, залейте ги със соления карамелен сос и сервирайте със сладолед.


*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

 

  • 4 големи праскови
  • 150 г кафява захар демерара
  • 1 стрък розмарин
  • 2 стръка мащерка
  • 30 г масло
  • едра сол на вкус

За соления карамелен сос:

  • 200 г захар
  • 120 г течна сметана 35%
  • 40 г масло
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • едра сол на вкус

Свързани рецепти