Печени праскови със солен карамелен сос и мащерка
Рецепта от: Нина Бабич
1. Първо смелете захарта с мащерката и розмарина в чопъра за около 30 секунди.
2. Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете прасковите на две. Разтопете маслото в тиган с дебело дъно на умерен огън. Поръсете с ароматизираната захар. Наредете прасковите в тигана с разрязаната страна надолу. Оставете ги така за около 4-5 минути, докато не се карамелизират леко. Поръсете с още малко захар. Прасковите ще пуснат малко сок, който ще се сгъсти, щом ги прехвърлите във фурната.
3. Обърнете прасковите на другата страна, поръсете със захар и сол, мащерка и сложете във фурната. Оставете да се пекат, докато омекнат хубаво около 10 минути. Времето за печене зависи и от размера на прасковите и това колко са зрели.
4. За карамеления сос карамелизирайте захарта. Когато се получи хубав меден цвят, добавете първо маслото и разбъркайте, докато се разтопи, а после на няколко пъти полека добавете сметаната. Ще се освободи голямо количество пара, затова внимавайте. През цялото време, докато добавяте маслото и сметаната, бъркайте, за да не се разпадне сместа.
5. Дръпнете от огъня и завършете карамеления сос като добавите ванилия и едра сол на вкус. Сервирайте прасковите в чиния, залейте ги със соления карамелен сос и сервирайте със сладолед.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- 4 големи праскови
- 150 г кафява захар демерара
- 1 стрък розмарин
- 2 стръка мащерка
- 30 г масло
- едра сол на вкус
- За соления карамелен сос:
- 200 г захар
- 120 г течна сметана 35%
- 40 г масло
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- едра сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини