Печени пилешки бутчета с грозде, бурата и сос с бяло вино
Рецепта от: Къртис Стоун
Вдъхновен от лозята на Сонома, Калифорния, шеф Къртис Стоун съчетава в това семпло ястие печени пилешки бутчета с печено черно грозде и лук и сос с бяло вино.
Продукти
- 6 горни пилешки бутчета (с кожа и кост)
- сол и черен пипер
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 4 глави лук шалот
- 1 чепка червено грозде
- 5 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 1 топка бурата или моцарела
- морска сол
- За соса:
- 1 ч.ч. бяло сухо вино или розе
- 2 стръка мащерка
- ½ ч.ч. пилешки бульон
- 3 с.л. масло
Начин на приготвяне:
- 1. Поръсете от двете страни пилешките бутчета със сол и черен пипер. Загрейти тиган с 2 с.л. зехтин в него и поставете бутчетата с кожата надолу.
- 2. Обелете главитул шалот и ги разрежете на половини. Поставете и тях в тигана, между бутчетата. Поставете и целите стръкове мащерка и розмарин между месото и лука.
- 3. Запечатайте бутчетата за по 5 минути от всяка страна, а лукът – по 3 минути от всяка страна.
- 4. Прехвърлете месото и лука в тавичка. Между тях подредете и гроздето, накъсано на съвсем малки чепчици. Печете в еърфрайър или фурна на 190 градуса 15 минути или докато вътрешната температурата на пилешкото не достигне 75 градуса.
- 5. Деглазирайте тигана от месото и лука, като сипете вино в него и оставите то да ври 4 минути или докато намали наполовина обема си. След това добавете горещ пилешки бульон и го варете 4 минути, докато намали обема си наполовина. Дръпнете тигана от котлона и добавете маслото. Бъркайте енергично докато то се разтопи и сосът придобие гладка консистенция. Овкусете със сол и черен пипер.
- 6. Нарежете багета на филийки под диагонал, намажете ги с масло и ги запечете от двете страни в грил-тиган.
- 7. В голяма чиния за сервиране поставете сирене бурата в двата и края. По средата подредете печените пилешки бутчета, лук шалот и грозде. Начупете филийките отгоре и поръсете със сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос
Рецепти Донал Скиан
Пиле "Кунг Пао"
Рецепти Донал Скиан
Хлебчета на пара с пържено пиле