Вдъхновен от лозята на Сонома, Калифорния, шеф Къртис Стоун съчетава в това семпло ястие печени пилешки бутчета с печено черно грозде и лук и сос с бяло вино.

Продукти

  • 6 горни пилешки бутчета (с кожа и кост)
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 4 глави лук шалот
  • 1 чепка червено грозде
  • 5 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • 1 топка бурата или моцарела
  • морска сол
  • За соса:
  • 1 ч.ч. бяло сухо вино или розе
  • 2 стръка мащерка
  • ½ ч.ч. пилешки бульон
  • 3 с.л. масло

Начин на приготвяне:

  • 1. Поръсете от двете страни пилешките бутчета със сол и черен пипер. Загрейти тиган с 2 с.л. зехтин в него и поставете бутчетата с кожата надолу.
  • 2. Обелете главитул шалот и ги разрежете на половини. Поставете и тях в тигана, между бутчетата. Поставете и целите стръкове мащерка и розмарин между месото и лука.
  • 3. Запечатайте бутчетата за по 5 минути от всяка страна, а лукът – по 3 минути от всяка страна.
  • 4. Прехвърлете месото и лука в тавичка. Между тях подредете и гроздето, накъсано на съвсем малки чепчици. Печете в еърфрайър или фурна на 190 градуса 15 минути или докато вътрешната температурата на пилешкото не достигне 75 градуса.
  • 5. Деглазирайте тигана от месото и лука, като сипете вино в него и оставите то да ври 4 минути или докато намали наполовина обема си. След това добавете горещ пилешки бульон и го варете 4 минути, докато намали обема си наполовина. Дръпнете тигана от котлона и добавете маслото. Бъркайте енергично докато то се разтопи и сосът придобие гладка консистенция. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 6. Нарежете багета на филийки под диагонал, намажете ги с масло и ги запечете от двете страни в грил-тиган.
  • 7. В голяма чиния за сервиране поставете сирене бурата в двата и края. По средата подредете печените пилешки бутчета, лук шалот и грозде. Начупете филийките отгоре и поръсете със сос.

Свързани рецепти

Виж всички