1. Разполовете по дължина патладжаните. Направете прорези в тях откъм разрязаната част. Посолете ги и ги оставете за 20 минути, за да излезе горчивата вода. Измийте ги и ги подсушете.
  2. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги залейте със зехтин. Изпечете ги в загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.
  3. За соса загрейте зехтина и в него запържете лука и чесъна, нарязани на ситно. Прибавете наситнените печени чушки. Разбъркайте, за да се запържат леко и те и сипете доматите. Подправете с мащерка, сол и черен пипер. Гответе 10 минути, овкусете със захар и дръпнете от огъня.
  4. С вилица разкъсайте внимателно вътрешността на горещите патладжани. Залейте с доматения сос. Гарнирайте със сиренето, нарязано на кубчета, поръсете с мащерка и капки зехтин.

*Печете във фурна с включен вентилатор.

Продукти

  • 2 патладжана
  • 200 г прясно краве сирене
  • мащерка за поръсване
  • зехтин за поливане
  • сол на вкус
  • За соса:
  • 400 г домати на кубчета от консерва
  • 400 г печени червени чушки
  • 2 големи глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 стръкa мащерка
  • 1 щипка захар
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички