Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете патладжаните. Два от тях изпечете върху котлон, от всички страни. Останалите четири патладжана разрежете наполовина, като не ги разрязвате докрай откъм дръжките им. Издълбайте вътрешността на двете оформили се половини. Сложете така подготвените патладжани в купа със студена подсолена вода, за да не потъмнеят.
2. За плънката обелете изпечените патладжани, колкото можете по-тънко, за да се запази пушения вкус. Нарежете печените патладжани на едро и ги сложете в купа. По същия начин нарежете каперсите, маслините и доматчетата и ги добавете в купата.
3. В тиган сипете зехтин и запържете нарязания на едро риган и чесъна за 1 минута. Овкусете със сол и черен пипер. Изсипете запържения риган при плънката и разбъркайте. Добавете и нарязаното сирене. Разбъркайте.
4. Изцедете издълбаните патладжани и напълнете всяка половина с плънка. Върху всяка половина поставете едно филе тилапия и затворете патладжана. Увийте всеки патладжан в няколко слайса панчета. Подредете така приготвените патладжани в тава, легнали. Печете патладжаните в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. За соса разтопете маслото на бавен огън. Добавете сметаната и разбъркайте енергично с помощта на тел, докато сосът стане гладък. Дръпнете соса от огъня и добавете лимоновия сок. Разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и ситно нарязан копър. Разбъркайте отново.
6. При сервиране на дъното на чинията сипете тънък слой сос. Разрежете един печен пълнен патладжан на две и го поставете върху соса.

Продукти

  • 4 филета тилапия
  • 6 патладжана
  • 100 г панчета
  • 1 с.л. каперси
  • 1 с.л. черни маслини без костилки
  • 125 г чери доматчета
  • 0.5 връзка пресен риган
  • 1 ч.л. нарязан на ситно чесън
  • 0.5 връзка магданоз
  • сол и черен пипер
  • 100 г краве сирене
  • 100 мл зехтин

За соса:

  • 100 мл сметана
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 50 г масло
  • 0.5 връзка копър

Свързани рецепти