Печени моркови със сладко-кисели репички

Печени моркови със сладко-кисели репички

Начин на приготвяне:

1. Почистете пресните моркови и ги разрежете на половина, по дължина. По-големите моркови срежете още веднъж, напряко. Сварете ги ал денте в тенджера с вряща подсолена вода, между 2 и 4 минути. Прецедете ги и ги разпръснете в плоска тава, постлана с хартия за печене.
2. Поръсете морковите с кимион, сол, черен пипер, настърганата кора и сока на портокала и зехтин. Разбъркайте хубаво. Накъсайте козето сирене на парченца върху морковите. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
3. За сладко-киселия сос сложете в тенджера захарта и оцета. Добавете лютия червен пипер и оставете сместа да кипне, за да се разтвори захарта. Разбърквайте от време на време.
4. Почистете репичките, разрежете ги на две и ги пуснете в сладко-киселия сос. Дръпнете от огъня и оставете репичките да се мариноват 20 минути.
5. Почистете пресни картофи и ги нарежете на филийки. В тиган разтопете маслото и добавете 1 с.л. олио или зехтин. Пържете картофите 15 минути, като ги разбърквате от време на време. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Сервирайте пържени картофи, печени моркови със сирене и репички в сладко-кисел сос.

Продукти

  • 1 връзка моркови
  • зехтин
  • 0.5 ч.л. семена кимион
  • 0.5 портокал
  • настъргана кора и сок
  • 100 г меко козе сирене
  • 10 г масло
  • 700 г пресни картофи
  • 1 с.л. олио

За репичките:

  • 100 мл бял винен оцет
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 1 с.л. захар
  • 1 връзка репички

Свързани рецепти