Печени круши с винен сос

Печени круши с винен сос

Начин на приготвяне:

1. Сипете в тенджера виното и захарта. /Вместо 2 ч.ч. захар може да използвате 1 1/2 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч. мед/. Добавете канелените пръчки, дафиновите листа и шушулката ванилия. Разбъркайте докато захарта се разтопи.
2. Обелете 8 леко зелени круши и отрежете тънко кръгче от дъното им, за да могат да стоят изправени. Сложете крушите във винения сос и ги оставете да врат 30 минути.
3. Извадете крушите от соса и ги подредете в дълбока тавичка. Печете ги на 200 градуса 20 минути.
4. Оставете соса да се редуцира наполовина, като по време на печенето на крушите ги полеете с малко сос или го нанесете с помощта на четка. Щом започнат да се образуват големи мехури по повърхността на соса, го дръпнете от котлона и извадете подправките от него. Щом извадите крушите от фурната, отново ги намажете със сос.
5. Сервирайте крушите, поляти обилно с карамеления сос и с крем фреш - може да използвате готова заквасена сметана, като я разбиете леко преди това или да си направите сами крем фреш.
6. За крем фреш затоплете в тенджера 2 ч.ч. течна сметана и я дръпнете от огъня. Оставете я да се охлади и добавете 3 с.л. нискомаслено кисело мляко. Разбъркайте. Пресипете сместа в стъклен буркан или шиш, затворете го и разтръскайте добре. Оставете буркана на стайна температура за 1 нощ, а след това съхранявайте крем фреш в хладилник.

За повече рецепти и информация посетете http://www.annabel-langbein.com/

Продукти

  • 2 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. червено вино
  • 2 канелени пръчки
  • 4 дафинови листа
  • 1 шушулка ванилия
  • 8 круши

За крем фреш:

  • 2 ч.ч. течна животинска сметана
  • 3 с.л. нискомаслено кисело мляко

Свързани рецепти